Ciekły azot – właściwości, przechowywanie i wykorzystywanie. Sprawdź, co musisz wiedzieć!

chemia, Nauka

ciekły azot

Ciekły azot cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, jeśli znajduje przeznaczenie w kolejnych dziedzinach. Obok przemysłu i medycyny, ciekły azot coraz częściej pojawia się także w gastronomii. Jakie ma właściwości, jak należy go przechowywać i co decyduje o jego popularności? Sprawdź, co musisz wiedzieć!

Pozyskiwanie ciekłego azotu

 

Pozyskiwanie ciekłego azotu polega na oczyszczeniu sprężonego w dedykowanym urządzeniu powietrza. Usunięcie wszelkich zanieczyszczeń to jednak nie wszystko – powietrze musi zostać odpowiednio podgrzane. Konsekwencją takiego działania będzie powolne skraplanie się gazu, w konsekwencji czego powstanie ciekły azot. Jakie właściwości będą go charakteryzowały?

Przede wszystkim – ciekły azot jest bezbarwny, bezzapachowy i bezsmakowy, dzięki czemu pozwala na więcej, zwłaszcza w gastronomii i medycynie. Jak powinien być przechowywany i w jakich gałęziach przemysłu znajdzie praktyczne zastosowanie?

 

Prawidłowe przechowywanie wpływa na kluczowe właściwości

 

Właściwości ciekłego azotu decydują o jego uniwersalności. Ze względu na brak smaku, barwy i zapachu, doskonale sprawdza się równolegle w różnorodnych dziedzinach. Jednocześnie musi być odpowiednio przechowywany. Optymalne warunki zapewni dedykowane naczynie, znane jako naczynie Dewara. Taki pojemnik znajdziesz w ofercie sklepu Cryogen – będzie odpowiedni do przechowywania ciekłego azotu.

 

Najważniejsze gałęzie wykorzystania ciekłego azotu

 

Ciekły azot to maksimum możliwości. Przechowywany w optymalnych warunkach, okaże się skuteczny zarówno w branży technicznej, jak również – przemysłowej, medycznej i spożywczej. Jakie zastosowanie znajduje w poszczególnych gałęziach?

– W branży technicznej ciekły azot pozwala na kruszenie elementów konstrukcyjnych, cięcie blach i metali, a także – precyzyjną obróbkę metali;

– Medycyna wykorzystuje możliwości ciekłego azotu zarówno w laboratoriach (jest odpowiedni do mrożenia embrionów i komórek żywych – po rozmrożeniu zachowują swoje funkcje), a także – w leczeniu i rehabilitacji. Ciekły azot doskonale sprawdza się w krioterapii miejscowej i ogólnej;

– W branży spożywczej skroplony azot pozwala na więcej. Kuchnia eksperymentalna to doskonałe połączenie innowacyjnych możliwości substancji i kucharskiego kunsztu. Niecodzienne doznania (także wizualne!) gwarantowane! To jednak nie koniec możliwości azotu w kuchni. Ze względu na niską temperaturę z jego pomocą maksymalnie krótkim czasie zamrozić produkt, nie pozbawiając go charakterystycznych właściwości – smaku, zapachu i konsystencji.

– Ciekły azot pozwala także na widowiskowe przyrządzanie drinków!

skroplony azot

 

Środki ostrożności – czy jest się czego bać?

 

Niestety – nie ma mowy o ciekłym azocie do wykorzystania prywatnego. Nie można się dziwić – osiągający temperaturę – 195,8 stopni Celsjusza może powodować poważne oparzenia. Niezbędne będzie zatem wykorzystanie środków ochrony osobistej – głównie rękawic i gogli. Czy w związku z tym ciekły azot jest bezpieczny? Okazuje się, że tak. Co więcej – może być stosowany miejscowo, w trakcie zabiegu, a nawet – spożywany. Stąd jego popularność w kuchni eksperymentalnej

Polecane kategorie:

Anatomia
anatomia


Kosmos
kosmos


Ssaki
ssaki


Owoce
owoce

Magnetar ciekawostki

Magnetar ciekawostki

Łyżka substancji pobranej z wnętrza magnetara ważyłaby ponad 100 milionów ton. Pole magnetyczne wytworzone przez magnetar jest 100 milionów razy silniejsze od najmocniejszego magnezu wytworzonego przez człowieka.

Witamina D – substancja, która buduje organizm

Witamina D – substancja, która buduje organizm

Niedobór witaminy D w organizmie może przyczyniać się do rozwoju chorób tkanki kostnej, schorzeń nowotworowych i autoimmunologicznych. Ponadto jej zaniżony poziom wpływa na osłabienie pracy układu odpornościowego, co może prowadzić do infekcji i stanów zapalnych. Obecnie kwestia związana z niedoborem witaminy D jest powszechnym problem społecznym, a jej suplementacja stałą się niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania zdrowia.

Pustynie ciekawostki

Pustynie ciekawostki

Największą pustynią jest Antarktyda. Na drugim miejscu jest Arktyka, a na trzecim Sahara. Około 1/3 powierzchni lądowej Ziemi pokrywają pustynie. Na obszarach pustynnych żyje ponad miliard ludzi na świecie.