Jajka ciekawostki
Jajka to powszechny produkt spożywczy, który jest źródłem wysokiej jakości białka i innych składników odżywczych.
Skład jego jest w stanie zaspokoić różne potrzeby odżywcze u ludzi, szczególnie ważne w diecie dzieci i osób starszych.
...
Ile kalorii ma jajko?
Duże jajko (rozmiaru L/XL) ma około 70 kalorii.
Odpowiedź: Paulina
Kiedy pierwszy raz podać niemowlakowi jajko?
Na pierwszy raz najlepiej dziecku podać samo żółtko w zupce około 7 miesiąca. Dlatego samo żółtko, ponieważ białko jest silnym alergenem i podaje się je trochę później około 11 miesiąca.
Odpowiedź: Paulina
Jakie wartości odżywcze zawiera białko jajka?
Białko jajka to głównie sód i witamina B2, nie zawiera cholesterolu.
Odpowiedź: Paulina
Jakie wartości odżywcze ma żółtko?
Żółtko zawiera dużo więcej wartości odżywczych nie białko. Posiada miedzy innymi żelazo, wapń, fosfor, cynk, witaminy z grupy B i rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E, przeciwutleniacze wpływające korzystnie m. in. na oczy czy też układ nerwowy. Występują w nim także kwasy jedno i wielonasycone tj. Omega-3 poprawiające pracę mózgu i rozwój wzroku.
Odpowiedź: Paulina
Jakie zalety ma jedzenie jajek?
Jedzenie jednego jajka dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 12 %. Najnowsze badania mówią o tym, że dodanie jajek do sałatki zwiększa absorpcję witaminy E.
Odpowiedź: Paulina
Czy istnieje alergia na jajko?
Alergia związana z jajkiem występuje najczęściej u dzieci, badania wskazują, że wyrastają później z tej alergii.
Odpowiedź: Paulina
Jak rozpoznać czy jajko jest stare?
Wsytarczy włożyć do wody. Jeśli się uniesie to znaczy, że jest stare.
Odpowiedź: Paulina
Co było pierwsze, kura czy jajko?
Wedlug naukowców najpierw była kura, ponieważ produkuje proteiny, które są konieczne do stworzenia skorupki jajka.
Odpowiedź: LM
Dodaj pytanie / odpowiedź
...
1. 8% udziałów w produkcji jaj w UE należy do Polski
2. W ciągu roku kura może znieść nawet 340 jajek.
3. Kura znosi jedno jajko na dobę.
4. Jajka należy przechowywać w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza.
5. Jajko posiada cysteinę, która rozkłada aldecyd octowy wytwarzany po spożyciu alkoholu, zatem jest dobrym posiłkiem na kaca.
Autor: Paulina
6. Jajko jest największą pojedynczą komórką zwierzęcą.
Autor: Paulina
7. Pod koniec 2017 roku we włoskim handlu brakowalo miesięcznie ponad 100 milionów jajek.
8. Araucana jest to gatunek kur pochodzacych z Chile, które znoszą jajka o niebieskim kolorze.
9. W Gołdapi w województwie warmińsko-mazurskim, 28 lipca 2013 roku, usmażona największą na świecie jajecznicę z 5000 jajek.
10. Tradycyjną berlińską przekąska są marynowane jajka na twardo.
11. W niektórych japońskich automatach można kupić jajka.
Autor: LM
12. Białe kury znoszą białe jajka, a brazowe kury – jajka brązowe.
13. Brązowe jajka są większe od białych.
Autor: AliBaba
14. Strusie składają najmniejsze jajka w stosunku do swoich wymiarów (1,5%).
15. Wszystkie jajka sprzedawane w USA są myte.
Autor: Hera
Często odwiedzane:
Catering dietetyczny a walka z zaparciami: Błonnik i nawodnienie w diecie
Zaparcia to problem, który dotyka wiele osób, niezależnie od wieku. Jego rozwiązaniem mogą być odpowiednio dobrana dieta oraz nawodnienie organizmu. Jak połączyć te elementy w codziennym jadłospisie i czy catering pudełkowy może okazać się pomocny w tej walce? Koniecznie zapoznaj się z naszą opinią na ten temat!
Odkryj świat białego wina – kluczowe cechy, dobieranie potraw i przechowywanie
Świat wina jest niezwykle fascynujący — każdy rodzaj wina odzwierciedla wyjątkowe cechy terroir i autorskie techniki produkcji. Białe wino stanowi ważną część tego uniwersum i zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. W tym artykule przyjrzymy się kluczowym cechom białego wina, sposobom jego dobierania do potraw i sztuce przechowywania.
Wzmocnienie odporności u osób dorosłych – suplementy i naturalne sposoby
Układ odpornościowy pełni niezwykle ważną rolę w organizmie, chroniąc przez szkodliwym działaniem wirusów i bakterii. Dopadają Cię częste infekcje? Może to świadczyć o jego osłabieniu. Wzmocnienie układu odpornościowego może wymagać odpowiednio dobranych suplementów, zwłaszcza przy naprawdę częstych problemach zdrowotnych. Nie bez znaczenia jest także wzmacnianie naturalnej odporności przez odpowiednią dietę, odpoczynek czy aktywność.
Praktyczne porady dotyczące przechowywania i transportu jedzenia w opakowaniach do gastronomii
Przechowywanie i transportowanie produktów spożywczych wymagają przestrzegania odpowiednich procedur. Jak zadbać o bezpieczeństwo żywności w drodze z zakładu produkcyjnego do punktów sprzedaży? Podpowiadamy!
0 komentarzy