Jakie wyróżnia się rękawice ochronne?

bezpieczeństwo, ciekawostki, odzież, praca

rękawice ochronne

Rękawice ochronne są niezwykle istotne w wielu zawodach. Ich zadaniem jest zabezpieczenie dłoni przed różnymi czynnikami zewnętrznymi. Dostępne są przykładowo specjalne rękawice do pracy ze szkłem, aby nie doszło do przecięcia, czyli przerwania ciągłości naskórka. Stanowią one niezwykle ważny element środków ochrony osobistej. Są wręcz wymagane i muszą zostać zapewnione przez pracodawcę. Brak przestrzegania zasad BHP wiąże się z nałożeniem kary. Bezpieczeństwo pracownika powinno być kwestią priorytetową.

Jakie są dostępne rękawice antyprzecięciowe?

Rękawice antyprzecięciowe występują w wielu wariantach do wyboru. Inne modele będą odpowiednie do pracy w masarni niż jako szklarz. Godne polecenia są rękawice kevlar, niezwykle odporne na przecięcia. Wyróżnia je lekka konstrukcja, co przekłada się na komfort użytkowania. Syntetyczne włókno jest niezwykle wytrzymałe, odporne na działanie wysokiej temperatury. Będzie to rewelacyjna opcja między innymi przy obróbce szkła, w przemyśle motoryzacyjnym. Kolejną opcją są rękawice spectra, odporne na przecięcia w środowisku suchym i mokrym.

Do ich produkcji sięga się po materiał kilkukrotnie mocniejszy od stali. Można wobec tego liczyć na niezwykłą trwałość i jednocześnie dużą elastyczność, wygodę, odporność na działanie wilgoci. Tego typu rękawice świetnie chronią przed substancjami chemicznymi i promieniowaniem ultrafioletowym. Można również zdecydować się na rękawice z włókien dyneema. Odznaczają się wysoką odpornością na przecięcia. Mogą być użytkowane w przypadku skrajnych temperatur. W sprzedaży znajdują się także rękawice z metalowej siatki. Dodatkowymi zaletami są odporność na przebicie i przecięcia. Do ich produkcji sięga się po stal nierdzewną.

Jakie wybrać rękawice antyprzecięciowe ?

Przy wyborze rękawic antyprzecięciowych należy mieć na uwadze ich przeznaczenie. Poszczególne modele różnią się poziomem odporności na przecięcia. W przypadku rękawic poziomu drugiego można liczyć wyłącznie na ochronę przed niewielkimi zagrożeniami związanymi z rozcięciami. Rękawice antyprzecięciowe posiadające poziom trzeci będą odpowiednie do pracy ze szkłem, metalami lekkimi. Wysoką ochronę przed ryzykiem i przecięciami zapewniają rękawice poziomu czwartego. Można skutecznie zabezpieczyć się przed urazami związanymi z rozcięciem. W przypadku pracy o ekstremalnie dużym ryzyku przecięcia świetnie sprawdzają się rękawice poziomu piątego. W przypadku modeli rękawic ochronnych nie należy nadmiernie oszczędzać. Lepiej zdecydować się na produkty renomowanych marek, wysokiej jakości. Rękawice mają być trwałe, należycie spełniać swoje zadanie.

materiał zewnętrzny

Anatomia
anatomia


Kosmos
kosmos


Ssaki
ssaki


Owoce
owoce

14 ciekawostek o bogu Apollo

14 ciekawostek o bogu Apollo

Apollo to jeden z najważniejszych bogów w mitologii greckiej, syn Zeusa i Leto, bliźniaczy brat Artemidy. Był bogiem piękna, światła, życia, śmierci, zarazy, muzyki, wróżb, prawdy, prawa, porządku, patron sztuki i poezji.

13 ciekawostek o Pokémonach

13 ciekawostek o Pokémonach

Pokemony, fikcyjne stworzenia o niezwykłych mocach, od ponad dwóch dekad fascynują miliony fanów na całym świecie. Powstałe w 1996 roku jako część serii gier firmy Game Freak, szybko stały się globalnym fenomenem, obejmującym gry wideo, seriale animowane, filmy, karty kolekcjonerskie oraz wiele innych produktów.

16 ciekawostek o sudoku

16 ciekawostek o sudoku

Sudoku to logiczna łamigłówka numeryczna, polegająca na wypełnieniu diagramu 9×9 polami w taki sposób, aby w każdym wierszu, kolumnie i każdym z dziewięciu mniejszych kwadratów 3×3 znalazły się cyfry od 1 do 9, bez powtórzeń. Sudoku nie wymaga wiedzy matematycznej, lecz opiera się na logicznym myśleniu i dedukcji.

15 ciekawostek o sosie sojowym

15 ciekawostek o sosie sojowym

Sos sojowy to tradycyjny azjatycki sos wytwarzany poprzez fermentację ziaren soi, pszenicy (w niektórych przypadkach), soli i wody. Jest szeroko stosowany w kuchniach azjatyckich jako przyprawa, dodatek do potraw lub marynata. Charakteryzuje się intensywnym, słonym smakiem z nutą umami, co czyni go uniwersalnym składnikiem w wielu daniach.