Kombinacja norweska
Kombinacja norweska to sport zimowy łączący skoki i biegi narciarskie.
Kombinacja norweska ciekawostki
1. Kombinacja norweska należy do rodziny sportów narciarstwa klasycznego.
2. Jej początki sięgają XIX wieku. Pierwsze zawody odbyły się 12 lutego 1879 roku w Norwegii.
3. W pierwszych zawodach nie mierzono długości skoków, tylko oceniano ich styl w skali od 1 do 5.
4. Kombinacja norweska jest popularna nie tylko w Europie, ale również w Japonii i Stanach Zjednoczonych.
5. Od 1924 roku jest to dyscyplina Igrzysk Olimpijskich.
6. Zawody rozpoczynają się od skoku narciarskiego. Zwycięzca startuje jako pierwszy w biegu narciarskim, a kolejni zawodnicy ruszają ze stratą zgodną z wynikiem osiągniętym podczas skoków.
7. W 1956 roku Franciszek Gąsienica Groń zdobył w tej dyscyplinie pierwszy w historii medal dla Polski na zimowych Igrzyskach Olimpijskich.
Autor: Mati
Dodaj ciekawostkę
Kombinacja norweska pytania
Jak przyznawane są punkty za skoki?
Na skoczni dużej za każdy metr jest 1,5 punktu, a na skoczni normalnej 2 punkty.
Jakiej długości mogą być narty do skakania?
Maksymalna długość nart do skakania to 145% długości ciała zawodnika.
Jakie są konkurencje w kombinacji narciarskiej?
Gundersen, sprint, bieg masowy, zawody drużynowe i penalty race.
Dodaj pytanie / odpowiedź
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ciekawostki
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) jest międzynarodową agencją zdrowia publicznego Narodów Zjednoczonych, która odgrywa kluczową rolę w globalnych działaniach na rzecz zdrowia i dobrostanu. Jakie były największe sukcesy WHO?
Merdeka 118 ciekawostki
Merdeka 118 to drugi najwyższy budynek na świecie. Jego wysokość to 678,9 m. Ile kosztowała budowa Merdeka 118? Co oznacza nazwa?
Nollywood ciekawostki
Nollywood to potoczna nazwa przemysłu filmowego w Nigerii, która powstała z połączenia słów „Nigeria” i „Hollywood”. Jest to jedna z największych branż filmowych na świecie pod względem liczby produkowanych filmów.
Bazylia ciekawostki
Bazylia to aromatyczne zioło pochodzące z rodziny jasnotowatych, które jest szeroko stosowane w kuchniach na całym świecie, zwłaszcza w kuchni włoskiej, azjatyckiej i śródziemnomorskiej.
Często odwiedzane: