Zaznacz stronę

Kuchnia brazylijska

Guarana – owoc, który Brazylijczycy mieszają z kawą lub kofeiną. Alcatra, czyli rodzaj brazylijskiej wołowiny. Serce palmy. Gulasz z fasoli feijoada. Jakie jest typowe brazylijskie jedzenie? Brazylia to kraj tak ogromnym i ma tak zróżnicowaną kuchnię, że odpowiedź na to pytanie nie jest prosta.

Badanie brazylijskiej kuchni to przede wszystkim badania geograficzne. Brazylia ma ponad osiem milionów km², z czego siedem tysięcy jest skąpanych w oceanie. Jest tu wiele kilometrów gruntów ornych, tysiące gatunków roślin, owoców, warzyw, bydła, ptaków i ryb.

Kuchnia brazylijska  ciekawostki

...

Naprawdę warto pooglądać brazylijskie programy kulinarne, takie jak Bela Cozinha, Homens Gourmet czy Batalha dos Cozinheiros. Niektóre z nich nie są dostępne w Polsce, ale można skorzystać z sieci VPN i oglądać je bez ograniczeń na urządzeniach mobilnych. Znajomość języka nie jest przecież w tym przypadku niezbędna.

Kuchnia brazylijska to nie tylko potrawy, to jak prawdziwa podróż, która prowadzi do głębokiej wiedzy o kulturze i korzeniach Brazylii. Wynika to z faktu, że każdy region ma swoje cechy, na które wpływa mieszanka, która łączy tradycję, składniki i żywność wprowadzane przez rdzennych mieszkańców i imigrantów.

PÓŁNOCNA KUCHNIA BRAZYLIJSKA

Uważana za najlepszy przykład typowo krajowej kuchni, łączy w sobie cechy rodzime z europejskimi. Głównymi składnikami są cupuaçu, guarana, maniok, jambu, pirarucu, tucunaré, annato, oprócz słynnych açai i orzechów brazylijskich.

BRAZYLIJSKA KUCHNIA PÓŁNOCNA

Owoce morza, korzenie, pikantne przyprawy i mięso, różnorodność gastronomiczna wynikająca ze zmian klimatycznych wpływających na region, na który wpływ mają również Afrykanie i Portugalczycy. Głównymi składnikami są olej palmowy, krewetki, krab, mleko kokosowe, imbir, maniok i kukurydza. Typowe potrawy to acarajé, buchada, krab, cocada, kuskus, paçoca, tapioka i sarapatel.

TYPOWA BRAZYLIJSKA KUCHNIA NA CENTRALNYM ZACHODZIE

Specjalizująca się w żywieniu zwierząt gospodarskich niewątpliwie koncentruje się na wołowinie, kozach i wieprzowinie, wciąż otrzymuje wpływy od rdzennych imigrantów z Afryki, Portugalii, Włoch i Syrii. Ponadto regionalne menu zawiera również egzotyczne mięso i typowe ryby, ze względu na bogactwo fauny Pantanal. Do najczęściej używanych składników w regionie należą suszone mięso, mate, pequi, maniok i kukurydza. Typowe potrawy to ryż z pequi, zupa paragwajska, ciasto goias i bulion z piranii.

KUCHNIA POŁUDNIOWA BRAZYLIJSKA

Przy silnym wpływie kolonii europejskich dania południowe mieszają odniesienia włoskie, niemieckie, portugalskie i hiszpańskie. W Rio Grande do Sul grill jest głównym sposobem przyrządzania dań, inne stany wykorzystują również makaron, polentę, kurczaki, korzenie i ziarna.

Wśród najczęściej używanych składników wyróżniamy wołowinę i baraninę, mąkę kukurydzianą i mate. Typowe potrawy to barreado, kurczak, ryż Carreteiro i zupa Capeletti.

KUCHNIA BRAZYLIJSKA POŁUDNIOWO-WSCHODNIA

Najbardziej mieszana ze wszystkich regionów, kuchnia Brazylii południowo-wschodniej dziś otrzymuje różne wpływy, krajowe i międzynarodowe, jednak początkowo istotą gotowania była lokalna kuchnia portugalska i afrykańska, z korzeniami, mięsem, ziarnami i warzywami. Obecnie głównymi składnikami są ryż, fasola, jajko, mięso, makaron, serca palmowe, maniok, banany, ziemniaki i posypki. Typowe dania to tutu z fasoli, moqueca capixaba, feijoada, mielone paulista i chleb serowy.

Pomogliśmy? Nie zapomnij pokazać znajomym 🙂

1 Star2 Star3 Star4 Star5 Star6 Star7 Star8 Star9 Star10 Star (1 ocen, średnia: 10,00)

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *