Zaznacz stronę

Kuchnia brazylijska

Guarana – owoc, który Brazylijczycy mieszają z kawą lub kofeiną. Alcatra, czyli rodzaj brazylijskiej wołowiny. Serce palmy. Gulasz z fasoli feijoada. Jakie jest typowe brazylijskie jedzenie? Brazylia to kraj tak ogromnym i ma tak zróżnicowaną kuchnię, że odpowiedź na to pytanie nie jest prosta.

Badanie brazylijskiej kuchni to przede wszystkim badania geograficzne. Brazylia ma ponad osiem milionów km², z czego siedem tysięcy jest skąpanych w oceanie. Jest tu wiele kilometrów gruntów ornych, tysiące gatunków roślin, owoców, warzyw, bydła, ptaków i ryb.

Kuchnia brazylijska  ciekawostki
Co my wiemy, to tylko kropelka. Czego nie wiemy, to cały ocean.Isaac Newton

Naprawdę warto pooglądać brazylijskie programy kulinarne, takie jak Bela Cozinha, Homens Gourmet czy Batalha dos Cozinheiros. Niektóre z nich nie są dostępne w Polsce, ale można skorzystać z sieci VPN i oglądać je bez ograniczeń na urządzeniach mobilnych. Znajomość języka nie jest przecież w tym przypadku niezbędna.

Kuchnia brazylijska to nie tylko potrawy, to jak prawdziwa podróż, która prowadzi do głębokiej wiedzy o kulturze i korzeniach Brazylii. Wynika to z faktu, że każdy region ma swoje cechy, na które wpływa mieszanka, która łączy tradycję, składniki i żywność wprowadzane przez rdzennych mieszkańców i imigrantów.

PÓŁNOCNA KUCHNIA BRAZYLIJSKA

Uważana za najlepszy przykład typowo krajowej kuchni, łączy w sobie cechy rodzime z europejskimi. Głównymi składnikami są cupuaçu, guarana, maniok, jambu, pirarucu, tucunaré, annato, oprócz słynnych açai i orzechów brazylijskich.

BRAZYLIJSKA KUCHNIA PÓŁNOCNA

Owoce morza, korzenie, pikantne przyprawy i mięso, różnorodność gastronomiczna wynikająca ze zmian klimatycznych wpływających na region, na który wpływ mają również Afrykanie i Portugalczycy. Głównymi składnikami są olej palmowy, krewetki, krab, mleko kokosowe, imbir, maniok i kukurydza. Typowe potrawy to acarajé, buchada, krab, cocada, kuskus, paçoca, tapioka i sarapatel.

TYPOWA BRAZYLIJSKA KUCHNIA NA CENTRALNYM ZACHODZIE

Specjalizująca się w żywieniu zwierząt gospodarskich niewątpliwie koncentruje się na wołowinie, kozach i wieprzowinie, wciąż otrzymuje wpływy od rdzennych imigrantów z Afryki, Portugalii, Włoch i Syrii. Ponadto regionalne menu zawiera również egzotyczne mięso i typowe ryby, ze względu na bogactwo fauny Pantanal. Do najczęściej używanych składników w regionie należą suszone mięso, mate, pequi, maniok i kukurydza. Typowe potrawy to ryż z pequi, zupa paragwajska, ciasto goias i bulion z piranii.

KUCHNIA POŁUDNIOWA BRAZYLIJSKA

Przy silnym wpływie kolonii europejskich dania południowe mieszają odniesienia włoskie, niemieckie, portugalskie i hiszpańskie. W Rio Grande do Sul grill jest głównym sposobem przyrządzania dań, inne stany wykorzystują również makaron, polentę, kurczaki, korzenie i ziarna.

Wśród najczęściej używanych składników wyróżniamy wołowinę i baraninę, mąkę kukurydzianą i mate. Typowe potrawy to barreado, kurczak, ryż Carreteiro i zupa Capeletti.

KUCHNIA BRAZYLIJSKA POŁUDNIOWO-WSCHODNIA

Najbardziej mieszana ze wszystkich regionów, kuchnia Brazylii południowo-wschodniej dziś otrzymuje różne wpływy, krajowe i międzynarodowe, jednak początkowo istotą gotowania była lokalna kuchnia portugalska i afrykańska, z korzeniami, mięsem, ziarnami i warzywami. Obecnie głównymi składnikami są ryż, fasola, jajko, mięso, makaron, serca palmowe, maniok, banany, ziemniaki i posypki. Typowe dania to tutu z fasoli, moqueca capixaba, feijoada, mielone paulista i chleb serowy.

Pomogliśmy? Nie zapomnij pokazać znajomym 🙂


Polecane kategorie:

Anatomia anatomia
Kosmos kosmos
Ssaki ssaki

Owoce owoce
Kalendarz wydarzeń

 

Komentarze

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o