16 ciekawostek o tłustym czwartku
Tłusty czwartek jest świętem chrześcijańskim przypadającym w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Zwiastuje, że rozpoczął się ostatni tydzień karnawału.
W Polsce pierwszy raz ten zwyczaj obchodzono w XVII wieku. Tradycją jest by każdy w tłusty czwartek zjadł coś tłustego.
Ostatnia aktualizacja: 2024-07-27 17:57:39
Tłusty czwartek ciekawostki
1. Słodkie pączki powstały dopiero w XVI wieku, wcześniej wypiekano tylko pikantne i tłuste.
2. We Włoszech to święto nazywa się Giovedi Grasso, gdzie na dziesięć dni przed Wielkim Postem wieczorem spożywa się posiłek z wędzonego mięsa.
3. W Hiszpanii świętuje się jedząc ciasta Bizcocho oraz Mona.
zobacz: 22 ciekawostki o Hiszpanii
4. W Niemczech to Weiberfastnacht, ten dzień jest częściowo wolny od pracy (pracę kończy się przed południem). Godziną umowną na rozpoczęcie świętowania jest 11:11.
5. W Polsce znany jest również pod nazwą zapusty.
zobacz: 20 ciekawostek o Polsce
6. Dawniej podawano słoninę, boczek i mięso, nie szczędzono też alkoholu.
7. 15 lutego 2007 Google umieściło okazjonalne logo na stronie głównej swojej wyszukiwarki w wersji polskiej.
8. W niektórych regionach Polski na faworki mówi się chrusty.
9. Pierwotnie był dniem, gdzie świętowano odejście zimy i początek wiosny.
10. Organizowane są zawody regionalne w jedzeniu pączków, np. rekordzista w jedzeniu 10 pączków na czas uzyskał rezultat 5 min i 20 sek zaznaczając, że jedzenie nie można popijać.
11. Pączek mniej więcej waży 50 g i ma aż 200-300 kalorii.
12. Faworki ważą około 15-20 gram i mają 75 kalorii.
13. Na Śląsku pączek jest znany jako krepel.
14. Specjałami tego święta są głównie faworki i pączki. Istnieje nawet przesąd, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka będzie miał pecha w życiu.
Autor: MR
15. Już w starożytnym Rzymie obchodzono raz w roku tzw. tłusty dzień.
16. Pączki z czasów starożytnych niczym nie przypominają tych dzisiejszych. Były to twarde kulki z chlebowego ciasta, nadziewane słoniną.
Autor: LM
Dodaj ciekawostkę
Tłusty czwartek pytania
Czemu tłusty czwartek jest w czwartek?
Tłusty Czwartek jest w czwartek ponieważ to 53 dni przed Świętami Wielkanocnymi, gdzie od Popielca do Wielkiej Nocy jest 46 dni wliczając niedziele.
Skąd się wzięła tradycja Tłustego czwartku?
W Małopolsce mówi się o Combrowym Czwartku z racji tego, że w ostatni dzień karnawału właśnie w czwartek umarł wójt Combr. Combr zakazywał handlu na krakowskim rynku dlatego w każdą rocznicę jego śmierci przekupki urządzały w tym miejscu huczną zabawę. Dawniej tego dnia jadano pączki nadziewane słoniną.
Czym jest pączek idealny?
To taki który ma jasną obwódkę wokół, po tym można poznać na jakim tłuszczu były smażone im obwódka jaśniejsza tym świeższy tłuszcz. Dobrą konsystencje poznamy po małym zapadnięciu na środku pączka. Kilka kropel dziewięćdziesięcio kilku procentowego alkoholu lub octu ochroni pączka przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu.
Jak zrobić pączka?
Na początek wyrobić 60 g drożdży z letnim mlekiem (około 1/3 szklanki) oraz z 2 dużymi łyżkami mąki. W rondelku na ogniu dać jajko i 6 żółtek, szczyptę soli oraz 1/3 szklanki cukru plus jedno opakowanie cukru wanilinowego. Do około 600 g mąki dolać letnie mleko 2/3 szklanki, ubite białka i zawartość pierwszej miski oraz rondla, wszystko należy wymieszać. Do tego dodać 90g masła i kilka kropel spirytusu lub octu. Wymieszać i posypać mąką, następnie wyrobić rękoma. Takie ciasto musi odpocząć koło 2h. Kolejno odrywać kawałki ciasta i nadziewać je czym tylko chcemy: marmolady, czekolady, nadzienia tofi. Później usmażyć na głębokim oleju. Gotowe pączki można również posypać czymkolwiek: cukrem pudrem, można zrobić lukier z posypką lub polać czekoladą.
Jak zrobić faworki?
Na stolnicę wysypać po pół szklanki mąki krupczatki, tortowej i zwykłej. Do tego dodać kilka kropel spirytusu, 3 żółtka, 1200 g śmietany 18% i sporą łyżkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko wymieszać, później zagnieść. Ubić je wałkiem by powstały pęcherzyki powietrza. Rozwałkować cienko i pociąć w paski. Każdy pasek naciąć na środku i przez ten środek przełożyć górę i dół faworka. Smażyć na głębokim oleju następnie można posypać przykładowo cukrem pudrem.
Dodaj pytanie / odpowiedź

Autor paczki wiedzy: Pasjonat
Mam na imię Mateusz, swoją przygodę z ciekawostkami rozpocząłem ponad 20 lat temu zbierając najróżniejsze czasopisma popularno-naukowe. Świat jest pełen tajemnic, które uwielbiam poznawać. Dzięki paczce wiedzy, mogę się nimi z Wami dzielić. Moje główne zainteresowania to: geografia, historia, sport i muzyka.
20 ciekawostek o maśle orzechowym
Masło orzechowe to gęsta pasta zrobiona głównie z prażonych orzeszków ziemnych (fistaszków). Ma kremową lub lekko grudkowatą konsystencję i charakterystyczny, lekko słodko-słony smak.
20 ciekawostek o marce Red Bull
Red Bull to napój energetyczny, który ma dodać Ci energii i zwiększyć koncentrację. Najczęściej piją go osoby, które są zmęczone, uczą się, pracują długo lub potrzebują dodatkowej siły np. przed treningiem. Jak działa Red Bull?
14 ciekawostek o papierze toaletowym
Papier toaletowy to miękki, cienki papier używany głównie do higieny po skorzystaniu z toalety. Najczęściej ma formę rolki. Z czego robi się papier toaletowy? Dlaczego papier toaletowy jest biały?
9 ciekawostek o zawodach Skoki w Punkt
”Skok w Punkt” to innowacyjne zawody w skokach narciarskich, które odbędą się 5 kwietnia 2025 roku na Wielkiej Krokwi w Zakopanem. Pomysłodawcą wydarzenia jest Adam Małysz.