logo
            

Ostatnia aktualizacja : 15 grudzień 2017

701 wyświetleń

Tłusty czwartek – paczka wiedzy

Tłusty czwartek – informacje

Tłusty czwartek jest świętem chrześcijańskim przypadającym w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Zwiastuje, że rozpoczął się ostatni tydzień karnawału.

W tym roku wypada 27 lutego. Jest świętem ruchomym ze względu na ruchomość świąt Wielkiej Nocy.

W Polsce pierwszy raz ten zwyczaj obchodzono w XVII wieku. Tradycją jest by każdy w tłusty czwartek zjadł coś tłustego.

Specjałami tego święta są głównie faworki i pączki. Istnieje nawet przesąd, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka będzie miał pecha w życiu.

Tłusty czwartek
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdek7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (2 ocen, średnia: 8,50 / 10)
Loading...

Tłusty czwartek – ciekawostki

1. Słodkie pączki powstały dopiero w XVI wieku, wcześniej wypiekano tylko pikantne i tłuste.

2. We Włoszech to święto nazywa się Giovedi Grasso, gdzie na dziesięć dni przed Wielkim Postem wieczorem spożywa się posiłek z wędzonego mięsa.

3. W Hiszpanii świętuje się jedząc ciasta Bizcocho oraz Mona.

4. W Niemczech to Weiberfastnacht, ten dzień jest częściowo wolny od pracy (pracę kończy się przed południem). Godziną umowną na rozpoczęcie świętowania jest 11:11.

5. W Polsce znany jest również pod nazwą zapusty.

6. Dawniej podawano słoninę, boczek i mięso, nie szczędzono też alkoholu.

7. 15 lutego 2007 Google umieściło okazjonalne logo na stronie głównej swojej wyszukiwarki w wersji polskiej.

8. W niektórych regionach Polski na faworki mówi się chrusty.

9. Pierwotnie był dniem, gdzie świętowano odejście zimy i początek wiosny.

10. Organizowane są zawody regionalne w jedzeniu pączków, np. rekordzista w jedzeniu 10 pączków na czas uzyskał rezultat 5 min i 20 sek zaznaczając, że jedzenie nie można popijać.

11. Pączek mniej więcej waży 50 g i ma aż 200-300 kalorii.

12. Faworki ważą około 15-20 gram i mają 75 kalorii.

13. Na Śląsku pączek jest znany jako krepel.

Autor: MR

Dodaj ciekawoste / zgłoś błąd

Tłusty czwartek – pytania

Czemu tłusty czwartek jest w czwartek?

Tłusty Czwartek jest w czwartek ponieważ to 53 dni przed Świętami Wielkanocnymi, gdzie od Popielca do Wielkiej Nocy jest 46 dni wliczając niedziele.

Odpowiedź: MR

Skąd się wzięła tradycja Tłustego czwartku?

W Małopolsce mówi się o Combrowym Czwartku z racji tego, że w ostatni dzień karnawału właśnie w czwartek umarł wójt Combr. Combr zakazywał handlu na krakowskim rynku dlatego w każdą rocznicę jego śmierci przekupki urządzały w tym miejscu huczną zabawę. Dawniej tego dnia jadano pączki nadziewane słoniną.

Odpowiedź: MR

Czym jest pączek idealny?

To taki który ma jasną obwódke wokół, po tym można poznać na jakim tłuszczu były smażone im obwódka jaśniejsza tym świeższy tłuszcz. Dobrą konsystencje poznamy po małym zapadnięciu na środku pączka. Kilka kropel dziewięćdziesięcio kilku procentowego alkoholu lub octu ochroni pączka przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu.

Odpowiedź: Paulina

Jak zrobić pączka?

Na początek wyrobić 60 g drożdży z letnim mlekiem (około 1/3 szklanki) oraz z 2 dużymi łyżkami mąki. W rondelku na ogniu dać jajko i 6 żółtek, szczyptę soli oraz 1/3 szklanki cukru plus jedno opakowanie cukru wanilinowego. Do około 600 g mąki dolać letnie mleko 2/3 szklanki, ubite białka i zawartość pierwszej miski oraz rondla, wszystko należy wymieszać. Do tego dodać 90g masła i kilka kropel spirytusu lub octu. Wymieszać i posypać mąką, następnie wyrobić rękoma. Takie ciasto musi odpocząć koło 2h. Kolejno odrywać kawałki ciasta i nadziewać je czym tylko chcemy: marmolady, czekolady, nadzienia tofi. Później usmażyć na głębokim oleju. Gotowe pączki można również posypać czymkolwiek: cukrem pudrem, można zrobić lukier z posypką lub polać czekoladą.

Odpowiedź: Paulina

Jak zrobić faworki?

Na stolnicę wysypać po pół szklanki mąki krupczatki, tortowej i zwykłej. Do tego dodać kilka kropel spirytusu, 3 żółtka, 1200 g śmietany 18% i sporą łyżkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko wymieszać, później zagnieść. Ubić je wałkiem by powstały pęcherzyki powietrza. Rozwałkować cienko i pociąć w paski. Każdy pasek naciąć na środku i przez ten środek przełożyć górę i dół faworka. Smażyć na głębokim oleju następnie można posypać przykładowo cukrem pudrem.

Odpowiedź: Paulina

Dodaj pytanie / odpowiedź

Podobne paczki

< Styczeń 2018 >
Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Niedziela
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz również:

Burdż Chalifa

  • Jest to najwyższy budynek na świecie.
  • Dlaczego doszło do strajków robotników podczas budowy?
  • Jak wygląda mycie okien w tak wielkim budynku?
Zobacz odpowiedzistrzałka

Droga Mleczna

  • Jakiej wielkości jest Droga Mleczna?
  • Skąd wzięła się nazwa : Droga Mleczna?
  • Czy da się zobaczyć Drogę Mleczną na niebie gołym okiem?
Zobacz odpowiedzistrzałka

Janusz Korwin-Mikke

  • Kim z wykształcenia jest Janusz Korwin-Mikke?
  • Czy Janusz Korwin-Mikke ma dzieci?
  • Ile żon miał Janusz Korwin-Mikke?
Zobacz odpowiedzistrzałka

Pizza

  • Dlaczego pizza jest okrągła?
  • Dlaczego, skoro pizza jest okrągła to nie wkłada się jej do okrągłego pudelka, tylko kwadratowego?
Zobacz odpowiedzistrzałka