Por to warzywo należące do rodziny amarylkowatych, blisko spokrewnione z cebulą i czosnkiem. Charakteryzuje się długą, białą łodygą (w rzeczywistości jest to zgrubiała pochwa liściowa) oraz zielonymi liśćmi tworzącymi wachlarz.
20 ciekawostek o bakłażanie
Bakłażan, znany także jako oberżyna lub psianka podłużna, należy do rodziny psiankowatych, do której zaliczają się także pomidory, ziemniaki i papryka. Jest rośliną jednoroczną, uprawianą głównie dla swojego jadalnego owocu.
18 ciekawostek o kukurydzy
Kukurydza to jednoroczna roślina z rodziny wiechlinowatych. Była uprawiana już 9000 lat temu w dolinie rzeki Balsas w Meksyku. Jak przechowywać kukurydzę?
Ciecierzyca ciekawostki
Ciecierzyca to roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Jej nasiona, zwane także cieciorką, są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały. Jak przygotować ciecierzycę do spożycia?
15 ciekawostek o szpinaku
Szpinak to roślina warzywna, pochodząca z środkowo-zachodniej Azji, należąca do rodziny szarłatowatych. Jakie składniki odżywcze zawiera szpinak? Ile ma kalorii? Jak rozpoznać świeży szpinak?
15 ciekawostek o szparagach
Szparagi są jednym z najstarszych znanych warzyw – ludzie jedli je już 4 000 lat temu w Egipcie. Jakie są potencjalne korzyści zdrowotne z jedzenia szparagów?
19 ciekawostek o ogórkach
Ogórek siewny uprawiany był już ponad 5 tysięcy lat temu w Indiach. Z botanicznego punktu widzenia ogórki są owocami. Ogórek w 95% składa się z wody.
Kapusta ciekawostki
Największa na świecie kapusta wyhodowana przez Bernarda Lavery’ego ważyła 57 kg. Rocznie na świecie produkuje się ponad 71 milionów ton kapusty. W starożytnych Chinach wierzono, ze kapusta leczy łysienie.
14 ciekawostek o dyni
Dynie znane i uprawiane były już 5000-7000 lat p.n.e. Łodyga dyni może mieć nawet 15 metrów długości. Największa dynia wyhodowana została w Belgii w 2016 roku. Aż trudno w to uwierzyć, ale ważyła 1190,5 kg.
11 ciekawostek o pomidorach
Pomidor z botanicznego punktu widzenia jest mięsistą jagodą. Naukowa nazwa pomidora oznacza: wilcza brzoskwinia. Pierwsze pomidory, które trafiły do Europy były żółte.