ciekawostki, przyprawy |
Sól morska jest naturalnym produktem powstającym w wyniku odparowywania wody morskiej. W przeciwieństwie do soli kamiennej, która wydobywana jest z podziemnych złóż, sól morska zachowuje większość swoich pierwotnych minerałów, takich jak magnez, potas czy wapń. To sprawia, że jest ceniona nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie naturalnej.
ciekawostki, przyprawy |
Sól himalajska to jedna z najpopularniejszych odmian soli na świecie, ceniona nie tylko za swój niezwykły wygląd, ale również za liczne właściwości zdrowotne i kulinarne. Jak rozpoznać prawdziwą sól himalajską?
ciekawostki, Jedzenie i picie, przyprawy |
Cukier trzcinowy to naturalny słodzik pozyskiwany z trzciny cukrowej, tropikalnej rośliny, która rośnie głównie w regionach ciepłych, takich jak Ameryka Południowa, Karaiby czy Azja. Czym różni się cukier trzcinowy od białego cukru?
ciekawostki, przyprawy, rośliny |
Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych, której korzenie są używane jako przyprawa. Znana jest również jako „indyjski szafran” z powodu jej jasnożółtego koloru.
ciekawostki, przyprawy |
Pieprz to roślina z rodziny pieprzowatych, jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Jakie są najpopularniejsze gatunki pieprzu? Jaki jest najostrzejszy gatunek pieprzu?
ciekawostki, Jedzenie i picie, przyprawy |
Kto jako pierwszy przyrządził keczup z pomidorów? Jaka jest największa butla keczupu, jaka kiedykowiek powstała? Dlaczego keczup został uznany za niebezpieczny?
ciekawostki, jedzenie, przyprawy |
Majonez to gęsty, kremowy, podawany na zimno sos dodawany do kanapek, sałatek, przekąsek. Wszystkie majonezy w Polsce muszą opierać się na podstawie składu i receptury Majonezu Kieleckiego.
ciekawostki, przyprawy |
Musztarda to przyprawa w formie zimnego sosu, której głównym składnikiem są nasiona gorczycy. Jakie są odmiany musztardy? Z czego robi się musztardę?
ciekawostki, przyprawy, rośliny |
Chili to ogólna nazwa roślin z rodzaju Capsicum, charakteryzujących się bardzo ostrym smakiem. Jaka jest najostrzejsza papryka chili? Co sprawia, że papryki chili mają tak ostry smak?
przyprawy, rośliny, zdrowie
Jedną z najbardziej charakterystycznych przypraw, jakie możemy znaleźć w kuchni jest kurkuma. Wyróżnia się swoją intensywnie żółtą barwą, słodko-ostrym smakiem oraz niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Wszystko za sprawą znajdującej się w niej kurkuminie, która uznawana jest za jedno z najsilniejszych naturalnych lekarstw występujących w przyrodzie.
chemia, ciekawostki, Jedzenie i picie, przyprawy |
Skąd się bierze sól? Skąd się wzięło określenie „białe złoto”? Czy sól szkodzi zdrowiu? Od kiedy sól używana jest jako przyprawa?