15 ciekawostek o kurkumie
Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych, której korzenie są używane jako przyprawa. Znana jest również jako „indyjski szafran” z powodu jej jasnożółtego koloru.
Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych, której korzenie są używane jako przyprawa. Znana jest również jako „indyjski szafran” z powodu jej jasnożółtego koloru.
Pieprz to roślina z rodziny pieprzowatych, jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Jakie są najpopularniejsze gatunki pieprzu? Jaki jest najostrzejszy gatunek pieprzu?
Kto jako pierwszy przyrządził keczup z pomidorów? Jaka jest największa butla keczupu, jaka kiedykowiek powstała? Dlaczego keczup został uznany za niebezpieczny?
Majonez to gęsty, kremowy, podawany na zimno sos dodawany do kanapek, sałatek, przekąsek. Wszystkie majonezy w Polsce muszą opierać się na podstawie składu i receptury Majonezu Kieleckiego.
Musztarda to przyprawa w formie zimnego sosu, której głównym składnikiem są nasiona gorczycy. Jakie są odmiany musztardy? Z czego robi się musztardę?
Chili to ogólna nazwa roślin z rodzaju Capsicum, charakteryzujących się bardzo ostrym smakiem. Jaka jest najostrzejsza papryka chili? Co sprawia, że papryki chili mają tak ostry smak?
Jedną z najbardziej charakterystycznych przypraw, jakie możemy znaleźć w kuchni jest kurkuma. Wyróżnia się swoją intensywnie żółtą barwą, słodko-ostrym smakiem oraz niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Wszystko za sprawą znajdującej się w niej kurkuminie, która uznawana jest za jedno z najsilniejszych naturalnych lekarstw występujących w przyrodzie.
Skąd się bierze sól? Skąd się wzięło określenie „białe złoto”? Czy sól szkodzi zdrowiu? Od kiedy sól używana jest jako przyprawa?