8 ciekawostek o rybiku cukrowym

ciekawostki, owady, zwierzęta

Rybik cukrowy

fot. Christian Fischer / wikipedia.org (CC BY-SA 3.0)

Rybik cukrowy to gatunek niewielkiego owada z rodziny Lepismatidae.

Naukowa nazwa: Lepisma saccharina.

Ostatnia aktualizacja: 2024-05-15 13:27:27

Rybik cukrowy ciekawostki

1. Rybik cukrowy po raz pierwszy opisany został w 1758 roku przez Karola Linneusza.

2. Ciało rybika pokrywają srebrzyste łuseczki, przypominające rybie łuski.

3. Prowadzą nocny tryb życia, unikając światła.

4. Rybik potrafi przeżyć aż rok bez pożywienia.

zobacz: 10 ciekawostek o owadach

5. Uznawane są za szkodniki ponieważ mogą zanieczyszczać pożywienie, niszczyć przedmioty np. książki.

6. Rybiki występują w miejscach o wilgotności powietrza na poziomie od 75% do 95%.

7. Rybiki, jako nieliczne owady kontynuują linienie po osiągnięciu dorosłości.

8. Znanych jest ponad 500 gatunków rybików.

Autor: Mati

Dodaj ciekawostkę



Rybik cukrowy pytania


Jakiej wielkości jest rybik cukrowy?

Długość ciała rybika cukrowego to 12-25 mm.

Gdzie można spotkać rybiki?

W wilgotnych, ciepłych miejscach np. domowych łazienkach.

Dlaczego rybik ten nazywany jest cukrowym?

Ponieważ jego ulubionym pożywieniem jest cukier.

Co jedzą rybiki cukrowe?

Poza cukrem jedzą martwe owady, produkty zawierające skrobie, resztki pokarmowe.

Ile żyją rybiki?

Od 2 do nawet 8 lat.

Czy rybiki przenoszą choroby?

Nie.

Jakie zwierzę poluję na rybiki cukrowe?

Pająki, skorki, pareczniki.

Dlaczego owad ten nazywany jest rybikiem?

Ponieważ ma srebrzyste łuski i porusza się zwinnie niczym ryba w wodzie.

Ile razy linieje rybik?

W ciągu całego życia od 15 do nawet 65 razy.

Dodaj pytanie / odpowiedź

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.

15 ciekawostek o occie

15 ciekawostek o occie

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.

13 ciekawostek o Pinterest

13 ciekawostek o Pinterest

Pinterest to platforma społecznościowa, która pozwala użytkownikom odkrywać, zapisywać i udostępniać inspiracje w formie obrazów, GIF-ów i filmów. Użytkownicy tworzą tablice, na których gromadzą tzw. „piny” związane z ich zainteresowaniami.

Często odwiedzane:

Kategorie

Zwierzęta:

Kalendarz wydarzeń