Toni Nieminen – 10 ciekawostek
Toni Nieminen to były fiński skoczek narciarski, startujący w latach 1991-2004.
Ostatnia aktualizacja: 2024-05-17 16:26:37
Toni Nieminen ciekawostki
1. Toni Nieminen zadebiutował w sezonie 1991/92.
2. Był jednym z pierwszych zawodników, którzy najlepiej opanowali przejście ze stylu równoległego do stylu V.
zobacz: 19 ciekawostek o skoki narciarskie
3. Toni Nieminen jako pierwszy skoczek narciarski w historii skoczył ponad 200 metrów (17 marca 1994 roku w Planicy skoczył 203 metry). Był to jego najdłuższy skok w karierze.
4. 1 grudnia 1991 roku na zawodach w Thunder Bay odniósł pierwsze zwycięstwo w Pucharze Świata.
5. Toni Nieminen jest najmłodszym złotym medalistą Zimowych Igrzysk Olimpijskich. Sięgnął po tytuł w 1992 roku, mając 16 lat i 261 dni.
6. Uznawany jest za genialnego skoczka jednego sezonu. Z 9 jego wygranych zawodów Pucharu Świata, aż 8 miało miejsce w sezonie 1991/92.
7. W 2004 roku zakończył karierę i rozpoczął pracę jako komentator w fińskiej stacji telewizyjnej MTV3.
8. 30 stycznia 2016 roku ponownie założył narty i zasiadł na belce startowej podczas mistrzostw Finlandii. Powrót był jednak nieudany. Toni Nieminen zajął dopiero 17 miejsce.
9. Na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 1992 zdobył 3 medale: 2 złote (indywidualnie i drużynowo) oraz brązowy (indywidualnie).
zobacz: Zimowe igrzyska olimpijskie 1992
10. W 1992 roku zdobył również 2 złote medale w Mistrzostwach Świata Juniorów.
Autor: Mati
Dodaj ciekawostkę
Toni Nieminen pytania
Gdzie i kiedy urodził się Toni Nieminen?
Toni Nieminen urodził się 31 maja 1975 roku w Lahti (Finlandia).
Ile miał lat, gdy oddał pierwszy skok?
Toni Nieminen oddał pierwszy skok mając 8 lat.
Dodaj pytanie / odpowiedź
14 ciekawostek o gałce muszkatołowej
Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.
14 ciekawostek o kuchni molekularnej
Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.
15 ciekawostek o occie
Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.
13 ciekawostek o Pinterest
Pinterest to platforma społecznościowa, która pozwala użytkownikom odkrywać, zapisywać i udostępniać inspiracje w formie obrazów, GIF-ów i filmów. Użytkownicy tworzą tablice, na których gromadzą tzw. „piny” związane z ich zainteresowaniami.