logo

Wybierz paczkę wiedzy

Ostatnia aktualizacja : 28 luty 2018

1 597 wyświetleń

Jad kiełbasiany – paczka wiedzy

Jad kiełbasiany – informacje

Jad kiełbasiany jest to toksyna białkowa, należąca do neurotoksyn, egzotoksyna wytwarzana przez bezwzględnie beztlenowe bakterie o nazwie Clostridium botulinum.

Jest to silnie trująca substancja dla organizmu człowieka.

Jad kiełbasiany ciekawostki
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdek7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (2 ocen, średnia: 10,00 / 10)
Loading...

Jad kiełbasiany – ciekawostki

1. Jad kiełbasiany zwany jest inaczej toksyną botulinową, botulinotoksyną lub botuliną.

2. Botulus w języku łacińskim oznacza “kiełbasa”.

3. Pierwszy przypadek zatrucia jadem kiełbasianym opisał niemiecki lekarz i pisarz Justinus Kerner w 1817 roku. 13 osób zatruło się wędzoną kiełbasą. 6 zmarło.

Autor: MR

Dodaj ciekawostę

Administratorem danych osobowych jest paczka-wiedzy.pl (ciekawostki@hotmail.com). Dane wpisane w formularzu kontaktowym będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesyłane ciekawostki, oraz zgłaszane błędy.

Sprawdź naszą Politykę Prywatności

Akceptuje warunki:

.

Jad kiełbasiany – pytania

Skąd się wzięła nazwa "jad kiełbasiany"?

Pierwszy opisany przypadek zatrucia dotyczył zachorowania 13 osób po spożyciu kiełbasy wędzonej.

Odpowiedź: MR

Jakie są objawy zatrucia jadem kiełbasianym?

Główne objawy to: nudności, wymioty, zaparcia, bóle brzucha, osłabienie, opadanie powiek, podwójne widzenie.

Odpowiedź: MR

Dlaczego zatrucie jadem kiełbasianym może okazać się śmiertelne?

Ponieważ może dojść do niewydolności oddechowej, zachłystowego zapalenia płuc, lub zatrzymania akcji serca.

Odpowiedź: MR

W jaki sposób może dojść do zatrucia jadem kiełbasianym?

Do zatrucia dochodzi drogą pokarmową, po spożyciu zawierającego toksyny jedzenia. Najczęściej do zatrucia dochodzi po spożyciu konserwy mięsnej, warzywnej, albo rybnej.

Odpowiedź: MR

Czym jest botulizm dziecięcy?

Botulizm dziecięcy jest ciężka choroba spowodowana przez bakterię Clostridium botulinum, znajdującą się w miodzie. Dolegliwość ta dotyczy niemowląt do pierwszego roku życia. Dlatego nie powinno się w tym okresie podawać dziecku miodu.

Odpowiedź: MR

Jak rozpoznać czy konserwa jest zatruta jadem kiełbasianym?

Najbardziej narażone są własnej roboty, źle przyrządzone przetwory, źle przechowywane, oraz przeterminowane. Często dochodzi do zniekształcenia puszki, a przy otwarciu słychać charakterystyczny syk i nieprzyjemny zapach.

Odpowiedź: MR

Dodaj pytanie / odpowiedź

Administratorem danych osobowych jest paczka-wiedzy.pl (ciekawostki@hotmail.com). Dane wpisane w formularzu kontaktowym będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na przesyłane ciekawostki, pytania oraz zgłaszane błędy.

Sprawdź naszą Politykę Prywatności

Akceptuje warunki:

Widzisz błąd? Nie krzycz... tylko pomóż nam go naprawić 🙂
Błędy w ciekawostkach i odpowiedziach na pytania opisujcie w komentarzach.
Wspólnymi siłami postaramy się jak najszybciej je poprawić.
Uwagi dotyczące funkcjonowania strony proszę kierować na mail:
ciekawostki@hotmail.com
Każda, nawet najmniejsza pomoc w poprawie błędów, bardzo się przyda 🙂


Podobne paczki

< Maj 2018 >
PoniedziałekWtorekŚrodaCzwartekPiątekSobotaNiedziela
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapraszamy na nasz nowy Fanpage 🙂

 



Podziel się paczką wiedzy ze znajomymi :)