9 ciekawostek o jodle

ciekawostki, drzewa, rośliny

jodła

Jodły to drzewa z rodziny sosnowatych.

Są to drzewa iglaste, zimozielone.

Ostatnia aktualizacja: 2024-05-13 10:26:11

Jodła ciekawostki


1. Rodzina obejmuje 48 gatunków drzew.

2. W Polsce jodły tworzą bory, szczególnie w Górach Świętokrzyskich i Karpatach.

3. Jodły mają jasną korę z kropelkami żywicy.

4. Kiedy szyszka całkowicie dojrzeje rozpada się, i zostaje sam jej trzon.

5. Nasiona jodły są purpurowo – żółte, mają kształt trójkątnych skrzydełek.

6. Można je rozpoznać po unikatowym wyglądzie połączenia między igłą a gałązką, które przypomina przyssawkę.

7. Szyszki jodły są bardziej miękkie, niż u innych drzew iglastych.

8. Jodły są obopłciowe. U góry rosną żeńskie szyszki, w niższych strefach – męskie.

9. Rozróżnienie gatunków opiera się na rozmieszczeniu i sposobie przytwierdzenia igieł do gałęzi i kształcie szyszek.

Autor: Paulina

Dodaj ciekawostkę



Jodła pytania


Ile mierzy jodła?

Dorosłe osobniki mierzą od 10 do 80 metrów.

Ile żyje jodła?

Większość jodeł żyje od 20 do 60 lat.

Gdzie występuje jodła?

Najwięcej jodeł rośnie w Azji i Ameryce Północnej.

Jak długie są szyszki jodły?

Osiągają około 10-15 cm.

Jak długie są igły jodły?

Od 1,5 do 3 cm.

Co to znaczy „roślina zimozielona”?

Taka, która jest wiecznie zielona, nawet zimą.

Do czego używa się jodeł?

Jodły mogą być używane w budownictwie, czy jako ozdoby świąteczne.

Ile najdłużej mogą żyć jodły?

Jodły Coast Douglas mogą żyć nawet od 500 do 1 000 lat!

Dodaj pytanie / odpowiedź

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.

15 ciekawostek o occie

15 ciekawostek o occie

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.

13 ciekawostek o Pinterest

13 ciekawostek o Pinterest

Pinterest to platforma społecznościowa, która pozwala użytkownikom odkrywać, zapisywać i udostępniać inspiracje w formie obrazów, GIF-ów i filmów. Użytkownicy tworzą tablice, na których gromadzą tzw. „piny” związane z ich zainteresowaniami.

Często odwiedzane:

Kategorie

Zwierzęta:

Kalendarz wydarzeń