Odmiany pszenicy – czym się charakteryzują?

rolnictwo, rośliny, zboża

Odmiany pszenicy

Uprawiana na różnych szerokościach geograficznych i w rozmaitych strefach klimatycznych pszenica ozima należy do najpopularniejszych zbóż na świecie. Wraz z tak zwanymi „mieszańcami” istnieje kilkadziesiąt odmian pszenicy ozimej. Na czym polegają różnice między nimi? Na jakie charakterystyczne cechy danej odmiany trzeba zwrócić uwagę wybierając ziarno pod uprawę?

Klasy pszenicy ozimej

Odmiany pszenicy ozimej dzielą się ze względu na klasy odpowiadające wartości technologicznej uzyskiwanego ziarna. Należą do nich:

  • E – klasa elitarna charakteryzująca się doskonałą odpornością na porastanie oraz najlepszą wartością przemiałową
  • A – klasa jakościowa, która przy dobrej wartości przemiałowej i odporność na porastanie legitymuje się wysoką jakością wypiekową
  • B – klasa jakościowa chlebowa o dobrych parametrach najczęściej, zgodnie z nazwą, przeznaczana do produkcji pieczywa
  • K – pszenica tej klasy zazwyczaj znajduje zastosowanie w cukiernictwie, w wypieku ciastek
  • C – pozostałe ziarna pszenicy, bardzo często wykorzystywane na paszę

Oprócz odporności na porastanie, wartości wypiekowej i przemiałowej, poszczególne klasy pszenicy ozimej różnią się od siebie między innymi zawartością białka i glutenu w ziarnie.

Termin siewu

Oprócz przynależności do wskazanych klas, odmiany pszenicy ozimej różnią się pomiędzy sobą terminami siewu i czasem rozwoju. Te parametry należy dostosować do długości okresu wegetacyjnego, aby uniknąć ewentualnych strat. Innymi słowy inne odmiany będą odpowiednie do uprawy na Dolnym Śląsku, gdzie okres wegetacyjny jest najdłuższy w kraju, a inne na przykład na Suwalszczyźnie.

Odporność na mróz

Polscy rolnicy wybierając optymalną odmianę pszenicy ozimej muszą zwracać uwagę również na inny kluczowy parametr – odporność na mróz. Szczególnie we wschodnich rejonach kraju lepiej spisze się pszenica ozima, która dobrze znosi mroźne bezśnieżne zimy.

Odporność na choroby grzybowe

Przenoszone przez grzyby choroby zbóż takie, jak brunatna plamistość, mączniak prawdziwy czy rdza, atakujące liście oraz groźne dla źdźbła i korzeni, zgorzel bądź ostra plamistość oczkowa potrafią w skrajnym przypadku ograniczać plony nawet o kilkadziesiąt procent. Aby temu zapobiec, należy wybierać odmiany pszenicy ozimej, które charakteryzują się podwyższoną odpornością na to zagrożenie.

Odporność na wyleganie

Niebezpiecznym zjawiskiem dla upraw pszenicy ozimej jest wyleganie, czyli przechylanie się uprawy. Aby ograniczyć takie ryzyko, warto postawić na odmiany pszenicy ozimej o niskiej łodydze, co jednocześnie usprawni pracę podczas żniw.

Ciekawe i dostosowane do polskich warunków klimatycznych odmiany pszenicy ozimej można znaleźć w ofercie wiodącego producenta – Syngenta.pl.

materiał zewnętrzny

Anatomia
anatomia


Kosmos
kosmos


Ssaki
ssaki


Owoce
owoce

Gujawa ciekawostki

Gujawa ciekawostki

Gujawa to owoc tropikalnego drzewa z rodziny mirtowatych. Jak wygląda gujawa? Ile ma kalorii? Czy skórka gujawy jest jadalna?

Szpinak ciekawostki

Szpinak ciekawostki

Szpinak to roślina warzywna, pochodząca z środkowo-zachodniej Azji, należąca do rodziny szarłatowatych. Jakie składniki odżywcze zawiera szpinak? Ile ma kalorii? Jak rozpoznać świeży szpinak?

Pielęgnacja trawnika – jak stworzyć efektowną murawę?

Pielęgnacja trawnika – jak stworzyć efektowną murawę?

Trawnik to wizytówka ogrodu i miejsce relaksu. Aby prezentował się on jak najlepiej, niezbędna jest odpowiednia pielęgnacja trawnika. Nie jest to trudne, ale warto znać kilka podstawowych zasad, które pomogą zachować jego piękno i zdrowie. Jak dbać o trawnik, by zachwycał bliskich i gości?

Kurkuma ciekawostki

Kurkuma ciekawostki

Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych, której korzenie są używane jako przyprawa. Znana jest również jako „indyjski szafran” z powodu jej jasnożółtego koloru.