8 ciekawostek o zapałkach
Zapałki to drewniane patyczki, nasączone łatwopalną substancją, na końcu których znajduje się masa ulegająca zapłonowi wskutek tarcia.
Służą do rozpalania ognia.
Ostatnia aktualizacja: 2024-05-18 20:36:52
Zapałki ciekawostki
1. Pierwsze zapałki wynalezione zostały w Chinach w 508 roku. Nazywane były „ognistymi patykami”.
2. Pierwsze europejskie zapałki powstały w 1805 roku w Paryżu. Zapalały się po zanurzeniu w stężonym kwasie siarkowym.
3. W 1855 roku Szwed, Johan Edvard Lundström, rozpoczął produkcję pierwszych bezpiecznych zapałek.
4. Końcówka zapałki nazywana jest główką lub łebkiem.
5. Początkowo zapałki miały fosforowy łebek, który zapalał się od potarcia o każdą suchą, szorstką powierzchnię. Doprowadzało to często do niekontrolowanych samozapłonów. Obecnie zapałkę można odpalić pocierając o draskę.
6. Dzięki nasyceniu zapałek w ortofosforanie sodu, po zgaszeniu ich nie występuje efekt żarzenia się.
7. Na terenie Polski produkcja zapałek rozpoczęła się w Sianowie, w 1845 roku.
8. W Częstochowie znajduje się Muzeum Produkcji Zapałek.
Autor: Mati
Dodaj ciekawostkę
Zapałki pytania
Z czego wykonane są współczesne główki zapałki?
Z chlorku potasu, siarczku antymonu, siarki, barwników i zmielonego szkła.
Dlaczego do zapałek dodaje się zmielone szkło?
Dzięki temu łebek zapałki jest bardziej szorstki, co zwiększa tracie, ułatwiając jej zapalenie.
Czym nasycone są zapałki?
Ciekłą parafiną i ortofosforanem sodu.
Czym są zapałki szturmowe?
Są to zapałki, które można odpalić w każdych warunkach pogodowych (padający deszcz, wiatr).
Dodaj pytanie / odpowiedź
14 ciekawostek o gałce muszkatołowej
Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.
14 ciekawostek o kuchni molekularnej
Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.
15 ciekawostek o occie
Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.
13 ciekawostek o Pinterest
Pinterest to platforma społecznościowa, która pozwala użytkownikom odkrywać, zapisywać i udostępniać inspiracje w formie obrazów, GIF-ów i filmów. Użytkownicy tworzą tablice, na których gromadzą tzw. „piny” związane z ich zainteresowaniami.