8 ciekawostek o zapałkach

ciekawostki, wynalazki

zapałki

Zapałki to drewniane patyczki, nasączone łatwopalną substancją, na końcu których znajduje się masa ulegająca zapłonowi wskutek tarcia.

Służą do rozpalania ognia.

Ostatnia aktualizacja: 2024-05-18 20:36:52

Zapałki ciekawostki

1. Pierwsze zapałki wynalezione zostały w Chinach w 508 roku. Nazywane były „ognistymi patykami”.

2. Pierwsze europejskie zapałki powstały w 1805 roku w Paryżu. Zapalały się po zanurzeniu w stężonym kwasie siarkowym.

3. W 1855 roku Szwed, Johan Edvard Lundström, rozpoczął produkcję pierwszych bezpiecznych zapałek.

4. Końcówka zapałki nazywana jest główką lub łebkiem.

5. Początkowo zapałki miały fosforowy łebek, który zapalał się od potarcia o każdą suchą, szorstką powierzchnię. Doprowadzało to często do niekontrolowanych samozapłonów. Obecnie zapałkę można odpalić pocierając o draskę.

6. Dzięki nasyceniu zapałek w ortofosforanie sodu, po zgaszeniu ich nie występuje efekt żarzenia się.

7. Na terenie Polski produkcja zapałek rozpoczęła się w Sianowie, w 1845 roku.

8. W Częstochowie znajduje się Muzeum Produkcji Zapałek.

Autor: Mati

Dodaj ciekawostkę



Zapałki pytania


Z czego wykonane są współczesne główki zapałki?

Z chlorku potasu, siarczku antymonu, siarki, barwników i zmielonego szkła.

Dlaczego do zapałek dodaje się zmielone szkło?

Dzięki temu łebek zapałki jest bardziej szorstki, co zwiększa tracie, ułatwiając jej zapalenie.

Czym nasycone są zapałki?

Ciekłą parafiną i ortofosforanem sodu.

Czym są zapałki szturmowe?

Są to zapałki, które można odpalić w każdych warunkach pogodowych (padający deszcz, wiatr).

Dodaj pytanie / odpowiedź

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.

15 ciekawostek o occie

15 ciekawostek o occie

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.

13 ciekawostek o Pinterest

13 ciekawostek o Pinterest

Pinterest to platforma społecznościowa, która pozwala użytkownikom odkrywać, zapisywać i udostępniać inspiracje w formie obrazów, GIF-ów i filmów. Użytkownicy tworzą tablice, na których gromadzą tzw. „piny” związane z ich zainteresowaniami.

Często odwiedzane:

Kategorie

Zwierzęta:

Kalendarz wydarzeń