Komórka zwierzęca ciekawostki

fot. Divinemercy / wikipedia.org (CC BY 3.0)
Komórka jest najmniejszą jednostką w organizmie zwierzęcia.
Może samodzielnie pełnić najbardziej podstawowe funkcje: rozmnażać się, rosnąć, odżywiać się. Potrafią się również duplikować.
Nazwa łacińska: cellula.
Ostatnia aktualizacja: 2024-09-11 13:58:05
11 ciekawostek o komórkach zwierzęcych
1. Komórki występują w różnych kształtach i rozmiarach.
2. Komórki pochodzące z różnych struktur pełnią różne funkcje – różne komórki tworzą różne tkanki, np. mięśnie, skórę, kości itp.
3. Błona komórkowa jest cienką, ale mocną barierą, otaczająca komórkę. Blokuje ona dopływ substancji szkodliwych do wnętrza i wymusza wydalanie produktów przemiany materii.
4. Wirusy nie mają budowy komórkowej, dlatego poza organizmem żywiciela nie widać u nich oznak życia.
5. W cytoplazmie zanurzone są organelle komórkowe. Cytoplazma jest półpłynna, przypomina nieco galaretę.
6. Organelle komórkowe odpowiadają za funkcje życiowe komórki.
7. Większość komórek zwierzęcych ma od 10 do 20 mikrometrów wszerz.
8. Komórka jajowa u człowieka jest widoczna gołym okiem.
9. Miliony lat temu błona komórkowa była tak twarda, że uniemożliwia komórce interakcje z otoczeniem.
10. Pierwszą rzeczą w komórce, jaką widzimy pod mikroskopem, jest jądro komórkowe.
11. Komórki potrafią zarówno się odnawiać, jak i doprowadzać do autodestrukcji, aby nie niszczyć innych komórek.
Autor: Paul
Dodaj ciekawostkę
Komórka zwierzęca pytania
Jak dzielimy komórki ze względu na złożoność?
Na eukariotyczne (z jądrem komórkowym) i prokariotyczne (bez jądra komórkowego).
Jakie są trzy główne części komórki?
Z błony komórkowej, jądra i cytoplazmy.
Z czego się składa cytoplazma?
Cytoplazma składa się głównie z wody, z zanurzonymi w niej stałymi elementami.
Jakie są trzy rodzaje organelli komórkowych?
Organelle dzielą się na: otoczone dwiema błonami, otoczone pojedynczą błoną i takie bez błony.
Jakie występują organelle komórkowe?
Te organelle to między innymi: jądro komórkowe, mitochondria (2 błony), aparat Golgiego i siateczka śródplazmatyczna (1 błona) , rybosom (brak błony).
Czym jest rybosom?
To bardzo małe organellum, odpowiedzialne za produkcję protein w komórce.
Jakie jest zadanie mitochondrium?
Mitochondria zmieniają tlen dostarczany do komórki w energię i składniki odżywcze.
Jaka jest niezwykła właściwość komórek macierzystych?
Potrafią one rozwinąć się w dowolny typ komórki ciała.
Z czego składa się komórka zwierzęca?
W 70% z wody. Reszta to lipidy, węglowodany, proteiny i inne substancje.
Dodaj pytanie / odpowiedź
Najpopularniejsze paczki wiedzy z kategorii: Nauka
- 65 ciekawostek o Ziemi
- 38 ciekawostek o Marsie
- 35 ciekawostek o Słońcu
- 25 ciekawostek o Księżycu
- 16 ciekawostek o Układzie Słonecznym
zobacz wszystkie paczki wiedzy o kosmosie
- 54 ciekawostki o mózgu
- 19 ciekawostek o oczach
- 15 ciekawostek o wątrobie
- 13 ciekawostek o skórze
- 21 ciekawostek o języku
zobacz wszystkie paczki wiedzy o anatomii
14 ciekawostek o bogu Apollo
Apollo to jeden z najważniejszych bogów w mitologii greckiej, syn Zeusa i Leto, bliźniaczy brat Artemidy. Był bogiem piękna, światła, życia, śmierci, zarazy, muzyki, wróżb, prawdy, prawa, porządku, patron sztuki i poezji.
13 ciekawostek o Pokémonach
Pokemony, fikcyjne stworzenia o niezwykłych mocach, od ponad dwóch dekad fascynują miliony fanów na całym świecie. Powstałe w 1996 roku jako część serii gier firmy Game Freak, szybko stały się globalnym fenomenem, obejmującym gry wideo, seriale animowane, filmy, karty kolekcjonerskie oraz wiele innych produktów.
16 ciekawostek o sudoku
Sudoku to logiczna łamigłówka numeryczna, polegająca na wypełnieniu diagramu 9×9 polami w taki sposób, aby w każdym wierszu, kolumnie i każdym z dziewięciu mniejszych kwadratów 3×3 znalazły się cyfry od 1 do 9, bez powtórzeń. Sudoku nie wymaga wiedzy matematycznej, lecz opiera się na logicznym myśleniu i dedukcji.
15 ciekawostek o sosie sojowym
Sos sojowy to tradycyjny azjatycki sos wytwarzany poprzez fermentację ziaren soi, pszenicy (w niektórych przypadkach), soli i wody. Jest szeroko stosowany w kuchniach azjatyckich jako przyprawa, dodatek do potraw lub marynata. Charakteryzuje się intensywnym, słonym smakiem z nutą umami, co czyni go uniwersalnym składnikiem w wielu daniach.