Komórka roślinna ciekawostki

anatomia, biologia, ciekawostki, Nauka

Komórka roślinna

fot. Kristian Peters — Fabelfroh / wikipedia.org (CC BY-SA 3.0)

Komórka roślinna to podstawowa jednostka, z której składa się organizm roślinny.

Komórka roślinna jest klasyfikowana jako eukariotyczna (czyli posiadająca jądro komórkowe).

Komórka roślinna składa się z jądra komórkowego i organelli, ograniczonych membraną.

Ostatnia aktualizacja: 2024-09-11 13:18:06

10 ciekawostek o komórkach roślinnych

1. Komórki roślinne są widoczne tylko pod mikroskopem.

2. To jedyne znane na świecie komórki, które potrafią produkować własne jedzenie.

3. Ściana komórki jest zbudowana z celulozy.

4. W chloroplastach zachodzi proces fotosyntezy.

5. Tlen jest produktem przemiany materii, zachodzącej w komórce roślinnej.

6. Chloroplasty zawierają chlorofil. Chlorofil absorbuje energię słoneczną.

7. Siateczka śródplazmatyczna kontroluje ruch substancji chemicznych do jądra komórkowego.

8. W mitochondrium zachodzą procesy energetyczne.

9. Wakuole pełnią funkcję magazynu, zarówno dla substancji odżywczych, jak i odpadków.

10. Komórki roślinne są zazwyczaj większe od komórek zwierzęcych.

zobacz: 11 ciekawostek o komórkach zwierzęcych

Autor: Paul

Dodaj ciekawostkę



Komórka roślinna pytania


Jak duża jest komórka roślinna?

Może mieć pomiędzy 0,01 a 0,1 milimetrów.

Jaki kształt mają komórki roślinne?

Są prostokątne.

Z jakich części składa się komórka roślinna?

Z celulozy, chloroplastów, chlorofilu, siateczki śródplazmatycznej, aparatu Golgiego, jądra, mikrotubuli, mitochondrium, błony komórkowej i wakuoli.

Jakie jest zadanie jądra komórkowego?

Jądro komórkowe kontroluje funkcjonowanie organelli komórkowych oraz przechowuje informację DNA.

Jakimi elementami różni się komórka roślinna od zwierzęcej?

Komórka roślinna ma ścianę komórkową, chloroplasty oraz wakuole, zwierzęca nie.

Czy rośliny są zbudowane tylko z komórek żywych?

Nie. Martwe komórki mogą tworzyć korek lub drewno wtórne.

Dodaj pytanie / odpowiedź

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.

15 ciekawostek o occie

15 ciekawostek o occie

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.

Często odwiedzane:

Kategorie

Zwierzęta:

Kalendarz wydarzeń