David Rockefeller – 9 ciekawostek

ciekawostki, Ludzie, przedsiebiorca

David Rockefeller

David Rockefeller był amerykańskim bankierem i filantropem.

Urodził się 12 czerwca 1915 roku w Nowym Jorku.

Zmarł 20 marca 2017 w Pocantico Hills.

Ostatnia aktualizacja: 2024-06-02 15:01:11

David Rockefeller ciekawostki

1. W 1936 roku zdobył licencjat z ekonomii na Harvardzie.

2. W 1940 został doktorem nauk humanistycznych na University od Chicago.

3. W latach 1942-1945 brał udział w działaniach wojennych, jako żołnierz wywiadu.

4. W 1946 roku rozpoczął pracę w Chase National Bank w Nowym Jorku, gdzie jego wuj, Winthrop W. Aldrich, był prezesem zarządu.

5. 7 września 1940 roku ożenił się z Margaret „Peggy” McGrath.

6. David Rockefeller ukończył eksperymentalną szkołę Lincoln School w Harlemie.

7. W 1968 roku zaproponowano mu miejsce w senacie, jednak odmówił.

8. Rockefeller był wielokrotnie krytykowany za znajomości z władzami różnych krajów, zawierane celem rozszerzania wpływów swego banku.

9. Rockefeller zmarł na zastoinowe zapalenie serca.

Autor: Paulina

Dodaj ciekawostkę



David Rockefeller pytania


Kim byli rodzice Davida Rockefellera?

Rodzicami Rockefellera byli John D. Rockefeller Jr. i Abigail Greene Aldrich.

Ile trwało małżeństwo Rockefellerów?

Do śmierci Margaret, w roku 1996.

Do jakiej partii politycznej należał Rockefeller?

Do republikanów.

W jakich latach David Rockefeller był prezesem Chase Manhattan Bank?

W latach 1969 – 18981.

Ile dzieci miał David Rockefeller?

Sześcioro – Davida Jr., Abigail, Nevę, Margaret, Richarda i Eileen.

Dodaj pytanie / odpowiedź

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.

15 ciekawostek o occie

15 ciekawostek o occie

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.

13 ciekawostek o Pinterest

13 ciekawostek o Pinterest

Pinterest to platforma społecznościowa, która pozwala użytkownikom odkrywać, zapisywać i udostępniać inspiracje w formie obrazów, GIF-ów i filmów. Użytkownicy tworzą tablice, na których gromadzą tzw. „piny” związane z ich zainteresowaniami.

Często odwiedzane:

Kategorie

Zwierzęta:

Kalendarz wydarzeń