Dzień Edukacji Narodowej ciekawostki

ciekawostki, święta, szkoły

Dzień Edukacji Narodowej

Dzień Edukacji Narodowej jest to święto oświaty i szkolnictwa ustanowione 27 kwietnia 1972 roku.

Dzień ten uznaje się za święto wszystkich pracowników oświaty.

Obchodzony jest corocznie, 14 października.

Ostatnia aktualizacja: 2024-10-26 19:36:34

Dzień Edukacji Narodowej ciekawostki

1. Dzień Edukacji Narodowej upamiętnia rocznicę powstania Komisji Edukacji Narodowej, utworzonej przez Stanisława II Augusta w 1773 roku.

2. Od 2002 roku w dniu tym ogłaszane są wyniki konkursu „Nauczyciel Roku”.

3. Minister Edukacji Narodowej wręcza pamiątkowe medale, nagrody oraz złote, srebrne i brązowe Krzyże Zasługi.

4. Do 1982 roku 14 października obchodzono Dzień Nauczyciela.

zobacz: 14 października ciekawostki

5. 9 dni wcześniej, 5 października, obchodzony jest Światowy Dzień Nauczyciela.

Autor: Mati

Dodaj ciekawostkę



Dzień Edukacji Narodowej pytania


Dlaczego Dzień Edukacji Narodowej obchodzi się 14 października?

Upamiętnia dzień 14 października 1773 roku, w którym utworzona została Komisja Edukacji Narodowej.

Czy Dzień Edukacji Narodowej jest dniem wolnym?

Dzień Edukacji Narodowej nie jest dniem ustawowo wolnym od szkoły.

Jak obchodzi się Dzień Edukacji Narodowej?

Tego dnia organizowane są uroczyste apele, przedstawienia i inne tego typu wydarzenia.

Dodaj pytanie / odpowiedź

Zbiór ciekawostek o 366 dniach roku (wybierz miesiąc):

styczeń luty marzec kwiecień maj czerwiec lipiec sierpień wrzesień październik listopad grudzień

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.

15 ciekawostek o occie

15 ciekawostek o occie

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.

13 ciekawostek o Pinterest

13 ciekawostek o Pinterest

Pinterest to platforma społecznościowa, która pozwala użytkownikom odkrywać, zapisywać i udostępniać inspiracje w formie obrazów, GIF-ów i filmów. Użytkownicy tworzą tablice, na których gromadzą tzw. „piny” związane z ich zainteresowaniami.

Często odwiedzane:

Kategorie

Zwierzęta:

Kalendarz wydarzeń