Lhotse ciekawostki

ciekawostki, góry, świat

Lhotse

Lhotse jest to czwarty co do wysokości szczyt na Ziemi – 8516 m n.p.m.

Znajduje się na granicy Chin i Nepalu w środkowej części Himalajów Wysokich.

Ostatnia aktualizacja: 2024-09-11 14:24:59

7 ciekawostek o Lhotse

1. Charles Howard-Buy nazwał ten szczyt Lhotse („Południowy Szczyt”) w 1921 roku ponieważ znajduje się na południe od Mount Everestu.

2. Południowa ściana Lhotse ma aż 3200 metrów wysokości. 24 października 1989 roku zginął na niej wybitny polski himalaista Jerzy Kukuczka.

3. 18 maja 1956 roku Ernst Reiß i Fritz Luchsinger jako pierwszy zdobyli szczyt Lhotse.

4. 31 grudnia 1988 roku Krzysztof Wielicki zdobył jako pierwszy szczyt Lhotse zimą.

zobacz: 10 najwyższych szczytów na świecie

5. Lhotse często uważany jest za część masywu Everest. Oba szczyty oddalone są od siebie w linii prostej o około 3 km.

6. 14 maja 2011 roku amerykański przewodnik Michael Horst zdobył Lhotse i Mount Everest w 21 godzin.

7. Najmłodszą osoba jakiej udało się zdobyć szczyt był Arjun Vajpai z Indii. Dokonał tego 20 maja 2011 roku mając 17 lat, 11 miesięcy i 16 dni.

Autor: Mati

Dodaj ciekawostkę



Lhotse pytania


Co oznacza nazwa Lhotse?

W języku tybetańskim oznacza „Południowy Szczyt”.

Jaką szczyt Lhotse ma wybitność?

610 metrów.

Ile osób zginęło na Lhotse?

Zginęło ponad 21 osób.

Ile osób zdobyło szczyt?

Do końca 2019 roku szczyt zdobyło 568 osób.

Łatwiej zdobyć Moun Everest czy Lhotse?

Lhotse jest dużo trudniejszym szczytem do zdobycia.

Dodaj pytanie / odpowiedź

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

14 ciekawostek o gałce muszkatołowej

Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

14 ciekawostek o kuchni molekularnej

Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.

15 ciekawostek o occie

15 ciekawostek o occie

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.

13 ciekawostek o Pinterest

13 ciekawostek o Pinterest

Pinterest to platforma społecznościowa, która pozwala użytkownikom odkrywać, zapisywać i udostępniać inspiracje w formie obrazów, GIF-ów i filmów. Użytkownicy tworzą tablice, na których gromadzą tzw. „piny” związane z ich zainteresowaniami.

Często odwiedzane:

Kategorie

Zwierzęta:

Kalendarz wydarzeń