Zaznacz stronę

Bigos

Ostatnia aktualizacja:
2019-09-27 23:42:18

Bigos informacje

Bigos jest to potrawa z kapusty i mięsa, tradycyjna dla kuchni polskiej, białoruskiej i litewskiej.

Uznaje się, że potrawa ta pochodzi z Polski.

Bigos ciekawostki
Co my wiemy, to tylko kropelka. Czego nie wiemy, to cały ocean.Isaac Newton

Bigos – pytania

Skąd wzięła się nazwa bigos?

Jedna opcją pochodzenia tego słowa jest połączenie dwóch łacińskich wyrazów: “bi” – oznaczającego “podwójny” i “gos” – “smak”. Te dwa smaki to świeża i kiszona kapusta.

Odpowiedź: Marta


Ile czasu robi się bigos?

Prawdziwy bigos gotuje się 3-4 dni.

Odpowiedź: Marta


Co oznacza ‘bigos z wiwatem’?

czekamy na odpowiedź…

Odpowiedź:


Czy istnieje wersja bigosu dla wegetarian?

Wegetarianie mogą dodać do bigosu zamiast mięsa np. kostkę sojową.

Odpowiedź: Marta


Czy na zachodzie jada się bigos?

czekamy na odpowiedź…

Odpowiedź:


Ile bigos ma kalorii?

W 100 gramach bigosu jest około 112 kcal.

Odpowiedź: Marta


Czy tylko w Polsce można skosztować bigos?

Bigos jest popularną potrawą również na Litwie, Ukrainie, Białorusi.

Odpowiedź: Ola


Dodaj pytanie / odpowiedź

Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celach związanych z obsługą zgłoszenia zgodnie z naszą polityką prywatności.

Bigos ciekawostki

...

1. Na zachodzie często potrawa ta nazywana jest “gulaszem myśliwskim”.

2. Pierwszą potrawą, która nazywana była bigosem, była galaretka z siekanego mięsa.

3. W XVI wieku słowa bigos używano do określenia sposobu siekania. O czynności polegającej na pokrojeniu czegoś drobno mówiono: “siekać coś na bigos”.

4. Słowo “bigosować” oznaczało w walce “posiekać kogoś na drobne kawałki”.

Autor: Marta

5. Aby podnieść smak bigosu, można dolać do niego czerwonego wina.

Autor: Basia

6. W tradycyjnym bigosie nie powinno zabraknąć powideł śliwkowych.

7. Bigos podawany był tradycyjnie ze świeżym pieczywem lub ziemniakami i kieliszkiem wódki.

8. Bigos często jest słodzony niewielką ilością cukru lub miodu.

Autor: Basia

9. Istnieje wersja bigosu, gdzie zamiast kapusty dodaje się cukinie.

10. Bigos węgierski różni się od polskiego tym, że doprawiony jest pikantną papryka i śmietaną.

11. W “bigosie hultajskim” znajdziemy bardzo dużo, drobno pokrojonego mięsa i słoniny.

12. Na polowaniach podstawową potrawą był “bigos myśliwski” zrobiony z kapusty i dziczyzny. Aby zneutralizować nieprzyjemny smak mięsa dodaje się jałowiec.

13. Można również spotkać się z wersja bigosu, w którym znajdują się ziemniaki i fasola. Jest to “bigos galicyjski”.

Autor: Mariola

14. W XIX wieku bigos jadało się na śniadanie.

15. W Wielkopolsce do bigosu dodaje się koncentrat pomidorowy, a na Śląsku kopytka.

Autor: Meros

16. Bigos jest polską potrawą narodową.

17. Jest to najważniejsze danie bożonarodzeniowe.

18. O bigosie pisał nawet Adam Mickiewicz w utworze “Pan Tadeusz” – “W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną”.

Autor: LM

19. Bigos je się na obiad podają go w najsłynniejszych restauracjach.

Autor: Kaska

Dodaj ciekawostę

Zaakceptowane zostaną tylko ciekawostki napisane własnymi słowami.

Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celach związanych z obsługą zgłoszenia zgodnie z naszą polityką prywatności.

Pomogliśmy? Nie zapomnij pokazać znajomym 🙂


Zobacz również:

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *