Anyż (biedrzeniec anyż) to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych, pochodząca z rejonu wschodniego basenu Morza Śródziemnego, głównie z Egiptu i Azji Mniejszej. Jak smakuje anyż i co nadaje mu ten aromat?
Ocet balsamiczny ciekawostki
Ocet balsamiczny to specjalny rodzaj octu, który pochodzi z Włoch, a dokładnie z regionów Modeny i Reggio Emilia. Jest ciemnobrązowy, ma słodko-kwaśny smak i gęstą konsystencję. Tradycyjny ocet balsamiczny powstaje z soku z gotowanych winogron, który następnie dojrzewa przez lata w drewnianych beczkach.
20 ciekawostek o maśle orzechowym
Masło orzechowe to gęsta pasta zrobiona głównie z prażonych orzeszków ziemnych (fistaszków). Ma kremową lub lekko grudkowatą konsystencję i charakterystyczny, lekko słodko-słony smak.
15 ciekawostek o orzeszkach ziemnych
Orzeszki ziemne znane również jako fistaszki lub orzechy arachidowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Mimo nazwy nie są orzechami – należą do rodziny roślin strączkowych, podobnie jak fasola i soczewica.
14 ciekawostek o pistacjach
Pistacje to jadalne nasiona drzewa pistacjowego (Pistacia vera), które pochodzą z Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu. Są znane ze swojego charakterystycznego smaku, chrupiącej konsystencji i bogactwa wartości odżywczych. Występują w twardej, beżowej łupinie, a ich jadalna część ma zazwyczaj zielonkawy lub żółtawy kolor.
13 ciekawostek o umami
Umami to jeden z pięciu podstawowych smaków rozpoznawanych przez ludzkie kubki smakow, obok słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Jak rozpoznać smak umami? Czy umami można wytworzyć sztucznie?
14 ciekawostek o gałce muszkatołowej
Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.
14 ciekawostek o kuchni molekularnej
Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.
15 ciekawostek o occie
Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.
15 ciekawostek o sosie sojowym
Sos sojowy to tradycyjny azjatycki sos wytwarzany poprzez fermentację ziaren soi, pszenicy (w niektórych przypadkach), soli i wody. Jest szeroko stosowany w kuchniach azjatyckich jako przyprawa, dodatek do potraw lub marynata. Charakteryzuje się intensywnym, słonym smakiem z nutą umami, co czyni go uniwersalnym składnikiem w wielu daniach.