Jak w prosty sposób udekorować wypieki świąteczne?

Święta to czas, w którym na stole królują wypieki. Warto udekorować je inaczej niż na co dzień, aby ten świąteczny okres był jeszcze bardziej klimatyczny. Sprawdź, jak szybko ozdobić domowe ciasta i ciasteczka.
Wyobrażasz sobie „czystą” struclę makową albo pierniczki bez żadnych wzorków? Takie wypieki – choć same w sobie są smaczne – mogą być jeszcze pyszniejsze. Wystarczy je udekorować.
Ozdabianie lukrem
Chociaż lukier kojarzy się głównie z pierniczkami, możesz go wykorzystać także do ozdobienia innych wypieków.
Klasyczną cukrową polewą udekorujesz m.in. struclę makową, a nawet sernik. Nie musisz przy tym ograniczać się wyłącznie do białej polewy – poprzez dodanie barwników, lukier może przybrać właściwie dowolny kolor.
Do przygotowania lukru bazowego będziesz potrzebować:
- 1 szklanki cukru
- 1 łyżki soku z cytryny.
Składniki wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Jeśli chcesz ją odrobinę rozrzedzić, musisz dodać więcej soku lub odrobinę wody.
Dekorowanie polewą czekoladową
Polewa czekoladowa to jeden z najbardziej uniwersalnych sposobów na dekorację wypieków – niezależnie od ich rodzaju. Możesz wykorzystać ją do polania sernika, makowca, keksu czy świątecznych ciasteczek.
Najlepszym rozwiązaniem jest polewa czekoladowa z czekolady, która jest intensywna w smaku. Aby ją przygotować, należy zagotować ok. 250 ml kremówki (30%) z cukrem (2 łyżki). Po odstawieniu z ognia musisz dodać 1 tabliczkę połamanej czekolady i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Alternatywą dla polewy czekoladowej z czekolady jest polewa na bazie kakao, masła, cukru i wody. Tak przygotowana będzie bardziej płynna.
Ozdabianie bitą śmietaną
Niektóre świąteczne wypieki, np. biszkoptowe ciasto z dżemem porzeczkowym lub ciasto czekoladowe, możesz udekorować ubitą na sztywno śmietaną kremówką.
To, jaki sposób dekorowania wypieków świątecznych wybierzesz, zależy wyłącznie od ciebie. Znaczenie ma także rodzaj ciasta, ponieważ polewa czekoladowa z czekolady znacznie lepiej sprawdzi się w przypadku sernika aniżeli lukier.
Serwis Land Rovera po zimie. Czas na wiosenne porządki w Twoim aucie!
Zima to wymagający okres dla każdego samochodu, a już zwłaszcza dla pojazdów terenowych, takich jak Land Rover. Śnieg, sól drogowa, wilgoć i niskie temperatury mogą negatywnie wpłynąć na stan techniczny auta. Wraz z nadejściem wiosny warto dokładnie sprawdzić pojazd i przeprowadzić niezbędne czynności serwisowe, aby uniknąć awarii i cieszyć się pełną sprawnością samochodu w cieplejszych miesiącach.
15 ciekawostek o orzeszkach ziemnych
Orzeszki ziemne znane również jako fistaszki lub orzechy arachidowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Mimo nazwy nie są orzechami – należą do rodziny roślin strączkowych, podobnie jak fasola i soczewica.
Kantar: Nie tylko ozdoba, ale i niezbędny element wyposażenia konia.
Kantar to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdego konia. Choć nie pełni funkcji służącej do jazdy, jak ogłowie czy siodło, jego znaczenie jest nie do przecenienia. Wiele początkujących osób, może traktować kantar wyłącznie jako ozdobny gadżet, tymczasem jest to rzecz, która ma bardzo praktyczne zastosowanie i jest niezbędne w codziennej obsłudze konia.
14 ciekawostek o pistacjach
Pistacje to jadalne nasiona drzewa pistacjowego (Pistacia vera), które pochodzą z Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu. Są znane ze swojego charakterystycznego smaku, chrupiącej konsystencji i bogactwa wartości odżywczych. Występują w twardej, beżowej łupinie, a ich jadalna część ma zazwyczaj zielonkawy lub żółtawy kolor.