Zaznacz stronę

Kalafior

Ostatnia aktualizacja: 2019-06-29 12:54:32

Kalafior informacje

Kalafior wywodzi się z rodzin warzyw kapustowatych. Pochodzi z Azji.

Do uprawy kalafiora potrzebna jest lekko kwaśna, gliniasta gleba.

Początki uprawy w Europie sięgają XVI wieku.

Kalafior może być spożywany surowy, gotowany lub pieczony.

Kalafior ciekawostki

Kalafior – pytania

Jakie witaminy i minerały są w kalafiorze?
Witamina C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Witamina B6, Kwas foliowym, Witamina A, E, K. Z minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Odpowiedź: Paulina

Jakie są zalety jedzenia kalafiora?
Zapobiega nowotworom, chroni przed wrzodami, zmniejsza ryzyka zapalenia stawów.

Odpowiedź: Paulina

Kto nie może jeść kalafiora?
Osoby z chorą tarczycą, ponieważ zawiera substancje zaburzające wchłanianie jodu z pożywienia.

Odpowiedź: Paulina

Dodaj pytanie / odpowiedź

Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celach związanych z obsługą zgłoszenia zgodnie z naszą polityką prywatności.

...

Kalafior ciekawostki

...

1. Głowa kalafiora w przekroju poprzecznym przypomina drzewo.

2. Brokuł to odmiana zielona kalafiora.

3. Potrzeba od 50 do 265 dni do osiągniecia dojrzałości kalafiora.

4. Gotowanie powyżej 30min zmniejsza korzyści zdrowotne kalafiora nawet do 75%.

5. W 100g kalafiora są 23 kalorie.

Autor: Paulina

6. W Polsce kalafior uprawiany jest do końca XVI wieku.

7. Podczas gotowania kalafiora wydziela się siarka, co powoduje nieprzyjemny zapach.

Autor: LM

Dodaj ciekawostę

Zaakceptowane zostaną tylko ciekawostki napisane własnymi słowami.

Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celach związanych z obsługą zgłoszenia zgodnie z naszą polityką prywatności.

Pomogliśmy? Nie zapomnij pokazać znajomym 🙂

1 Star2 Star3 Star4 Star5 Star6 Star7 Star8 Star9 Star10 Star (16 ocen, średnia: 9,31)

Zobacz również:

Kategorie:

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *