15 ciekawostek o sushi
Sushi jest to tradycyjna japońska potrwa przyrządzane z gotowanego ryżu zaprawianego octem ryżowym z dodatkiem m.in.. owoców morza, wodorostów nori, warzyw, kawałków ryb, tofu.
Ostatnia aktualizacja: 2024-05-17 16:12:07
Sushi ciekawostki
1. Pierwsze piśmienne wzmianki o sushi pochodzą z 718 roku z kodeksu praw zwanym Yōrō-ritsuryō.
2. Uznaje się, że potrawa ta wymyślona została przez osoby mieszkające wzdłuż rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej.
3. Początkowo sushi traktowane było jako tania i szybka przekąska.
4. Pierwotnie nie jedzono ryżu dodawanego do sushi. Miał on za zadanie tylko przedłużyć świeżość ryby i chronić ją przed muchami.
5. Sushi zrobione z ryby Fugu jest najniebezpieczniejszą potrawą na świecie.
6. Europejskie sushi nigdy nie dorówna smakiem temu podanemu w Azji. Powodem są przepisy, które zabraniają w Europie podawania surowych ryb, bez wcześniejszego ich zamrożenia (minimum 24h w -20 stopniach Celsjusza). Wpływa to niekorzystnie na ich oryginalny smak i konsystencję.
7. Miłym zwyczajem w Japonii jest proponowanie kucharzowi kieliszka sake po spożyciu posiłku.
8. Sushi ma bardzo krótki termin przydatności. W japońskich restauracjach przygotowywane jest od razu po złożeniu zamówienia.
9. Najdroższe sushi na świecie zrobione zostało z tuńczyka błękitnopłetwego.
10. Aby zostać kucharzem sushi w japońskich restauracjach, trzeba mieć minimum 10-letnie doświadczenie.
11. W Japonii do sushi często podawana jest zielona herbata.
12. Najczęściej dodawanymi warzywami do sushi jest ogórek i marchewka.
13. Częste spożywanie sushi zwiększa produkcję czerwonych krwinek.
14. Uznaje się, że ciemne sushi ma lepszy smak od jasnego.
15. Poza Japonią najlepsze sushi można zjeść w Nowym Jorku.
Autor: Mati
Dodaj ciekawostkę
Sushi pytania
W jaki sposób powinno jeść się sushi?
Tradycyjnie sushi je się palcami lub pałeczkami.
Jedzenie surowej ryby w sushi może zaszkodzić?
Mistrzowie sushi potrafią rozpoznać najróżniejsze choroby ryb, wybierając najzdrowsze okazy. Spowodowanie choroby klienta uznawane jest za największą hańbę.
Dlaczego kobiety nie mogą zostać szefami kuchni sushi?
Ponieważ uważa się, że mają cieplejsze dłonie, co negatywnie wpływa na przyrządzane sushi.
Dlaczego do sushi dodaje się wasabi?
Aby złagodzić zapach ryby i wzbogacić jej smak.
Dodaj pytanie / odpowiedź
14 ciekawostek o gałce muszkatołowej
Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.
14 ciekawostek o kuchni molekularnej
Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.
15 ciekawostek o occie
Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.
13 ciekawostek o Pinterest
Pinterest to platforma społecznościowa, która pozwala użytkownikom odkrywać, zapisywać i udostępniać inspiracje w formie obrazów, GIF-ów i filmów. Użytkownicy tworzą tablice, na których gromadzą tzw. „piny” związane z ich zainteresowaniami.