Kaszanka ciekawostki
Ostatnia aktualizacja : 2021-01-19 09:59:23

Kaszanka jest to wyrób wędliniarski, którego głównymi składnikami jest kasza, krew i podroby.
Jest popularnym produktem kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej.
Inne popularne nazwy kaszanki to kiszka, kaszok i na śląsku krupniok.
.
Pomóż nam udoskonalać paczki wiedzy dodając własne pytania, udzielając odpowiedzi oraz wprowadzając poprawki (skorzystaj z formularza pod pytaniami)
Jak jedzenie kaszanki jest postrzegane na świecie?
Na świecie jest bardzo dużo potraw, które smakują wybornie, ale lepiej nie znać ich składu. Dużo ludzi odstrasza fakt dodania do niej krwi.
Odpowiedź: Mati
Dlaczego do kaszanki dodaje się krew?
Dodanie krwi poprawia właściwości odżywcze kaszanki. Zawiera dużo żelaza, białka i witaminy C.
Odpowiedź: Mati
Jakiej kaszy dodaje się do kaszanki?
Do wyrobu kaszanki używa się kaszy gryczanej lub jęczmiennej.
Odpowiedź: Mati
Jak zrobić białą kaszankę?
Kaszankę białą robi się podobnie do tradycyjnej z tą różnicą, że nie dodajemy do niej krwi.
Odpowiedź: Mati
Kto nie powinien jeść kaszanki?
Kaszanka zawiera duże ilości puryny (związków organicznych przekształcających się w kwas moczowy), dlatego może zaszkodzić osobą cierpiącym na dnę moczanową. Kolejną grupą osób, które muszą na nią uważać są kobiety w ciąży (ze względu na dużą zawartość witaminy A).
Odpowiedź: Mati
Dodaj pytanie / odpowiedź
.
Pomóż nam udoskonalać paczki wiedzy dodając własne ciekawostki oraz poprawiając już istniejące (skorzystaj z formularza pod ciekawostkami)
1. 1 maja obchodzony jest Dzień Kaszanki.
2. Pierwsze wzmianki o spożywaniu kaszanki w Polsce pochodzą z XVII wieku.
3. Na przełomie XX i XXI wieku kaszanka była traktowana jako wędlina gorszej jakości, mająca niewielkie wartości odżywcze. Większość Polaków wstydziła się przyznać że ją je. Obecnie ponownie wraca do łask. Coraz częściej zaliczana jest do grona superfoods (produkt spożywczy mający korzystny wpływ na zdrowie człowieka).
4. W czerwcu 2016 roku krupnioki śląskie (kaszanka śląska) otrzymały certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne.
5. Kaszanka, dzięki zawartości kaszy gryczanej ma dużo błonnika.
6. Jest dobrym źródłem potasu, białka, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.
Autor: Mati
Dodaj ciekawostę
Zobacz również:
Kaszanka ciekawostki
Pierwsze wzmianki o spożywaniu kaszanki w Polsce pochodzą z XVII wieku. Dlaczego do kaszanki dodaje się krew? Jak zrobić białą kaszankę? Jak jedzenie kaszanki jest postrzegane na świecie?
Jak w prosty sposób udekorować wypieki świąteczne?
Święta to czas, w którym na stole królują wypieki. Warto udekorować je inaczej niż na co dzień, aby ten świąteczny okres był jeszcze bardziej klimatyczny. Sprawdź, jak szybko ozdobić domowe ciasta i ciasteczka
Jedzenie i picie podsumowanie
Czekolada ciekawostki część 2
Zjedzenie 40 tabliczek czekolady na raz może doprowadzić do śmierci. Majowie używali czekolady jako waluty. Czekolada jest jedną z niewielu substancji jadalnych, które rozpuszczają się w ustach.
Najpopularniejsze w ciągu ostatnich 24 godzin
Liczba PI ciekawostki
Robert Lewandowski ciekawostki
Uran ciekawostki
Skoki narciarskie ciekawostki
Niedźwiedź polarny ciekawostki
Zebra ciekawostki
4 marca ciekawostki
Koszykówka ciekawostki
Neptun ciekawostki
Adam Mickiewicz ciekawostki
Codziennie nowe paczki wiedzy
Anatomia
Kosmos
Ssaki
Owoce
Kalendarz wydarzeń