Kaszanka ciekawostki

jedzenie

Ostatnia aktualizacja : 2021-01-19 09:59:23

kaszanka

Kaszanka jest to wyrób wędliniarski, którego głównymi składnikami jest kasza, krew i podroby.

Jest popularnym produktem kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej.

Inne popularne nazwy kaszanki to kiszka, kaszok i na śląsku krupniok.



Kaszanka pytania

...

Jak jedzenie kaszanki jest postrzegane na świecie?

Na świecie jest bardzo dużo potraw, które smakują wybornie, ale lepiej nie znać ich składu. Dużo ludzi odstrasza fakt dodania do niej krwi.

Odpowiedź: Mati


Dlaczego do kaszanki dodaje się krew?

Dodanie krwi poprawia właściwości odżywcze kaszanki. Zawiera dużo żelaza, białka i witaminy C.

Odpowiedź: Mati


Jakiej kaszy dodaje się do kaszanki?

Do wyrobu kaszanki używa się kaszy gryczanej lub jęczmiennej.

Odpowiedź: Mati


Jak zrobić białą kaszankę?

Kaszankę białą robi się podobnie do tradycyjnej z tą różnicą, że nie dodajemy do niej krwi.

Odpowiedź: Mati


Kto nie powinien jeść kaszanki?

Kaszanka zawiera duże ilości puryny (związków organicznych przekształcających się w kwas moczowy), dlatego może zaszkodzić osobą cierpiącym na dnę moczanową. Kolejną grupą osób, które muszą na nią uważać są kobiety w ciąży (ze względu na dużą zawartość witaminy A).

Odpowiedź: Mati


Dodaj pytanie / odpowiedź



Kaszanka ciekawostki

...

1. 1 maja obchodzony jest Dzień Kaszanki.

2. Pierwsze wzmianki o spożywaniu kaszanki w Polsce pochodzą z XVII wieku.

3. Na przełomie XX i XXI wieku kaszanka była traktowana jako wędlina gorszej jakości, mająca niewielkie wartości odżywcze. Większość Polaków wstydziła się przyznać że ją je. Obecnie ponownie wraca do łask. Coraz częściej zaliczana jest do grona superfoods (produkt spożywczy mający korzystny wpływ na zdrowie człowieka).

4. W czerwcu 2016 roku krupnioki śląskie (kaszanka śląska) otrzymały certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne.

5. Kaszanka, dzięki zawartości kaszy gryczanej ma dużo błonnika.

6. Jest dobrym źródłem potasu, białka, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.

Autor: Mati

Dodaj ciekawostę


Zobacz również:

Z czym jeść pieczywo chrupkie Chrupak? Pomysły na kanapki!

Z czym jeść pieczywo chrupkie Chrupak? Pomysły na kanapki!

Masz już dość klasycznego pieczywa? Być może to idealna okazja, by włączyć do swojej diety pieczywo chrupkie marki Galicia! Chrupak to jedna z linii marki, która łączy w sobie tradycję, wiedzę, doświadczenie i pasję do wypieków. Produkty te wypiekane są z najwyższej klasy mąk i najlepszych dodatków. Bogato pokryte ziarnami i nasionami pieczywo z tej linii polubią nawet najwięksi smakosze – nie mamy co do tego absolutnie żadnych wątpliwości. Z czym łączyć chlebki Chrupak, by nasze kanapki były nie tylko smaczne, ale także niebanalne? Oto nasze pomysły na kanapki!

Kawior ciekawostki

Kawior ciekawostki

Najdroższy kawior na świecie – „Strottarga Bianco”, sprzedawany jest za ponad 100 000 dolarów za kilogram. Rocznie na świecie produkuje się około 200 ton kawioru. W jaki sposób podaje się kawior?

Dieta keto — czego możemy się spodziewać w praktyce?

Dieta keto — czego możemy się spodziewać w praktyce?

Dieta ketogeniczna, nazywana również ketonową lub ketogenną, polega na ograniczeniu w diecie węglowodanów. Cieszy się popularnością wśród osób ceniących zdrowy styl życia, aktywnych fizycznie, bywa traktowana jako sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Ciekawostką jest fakt, iż impulsem do jej stworzenia było poszukiwanie metod leczenia chorób o podłożu neurologicznym. Kiedy warto skorzystać z diety i jakich efektów można się spodziewać?

Pierogi ciekawostki

Pierogi ciekawostki

W których krajach pierogi są najbardziej popularne? Z czego robi się farsz na pierogi? Z czego zrobiony jest farsz pierogów ruskich?

Najpopularniejsze w ciągu ostatnich 24 godzin


Anatomia

anatomia




Codziennie nowe paczki wiedzy

zobacz wszystkie
listopad 2020 paczki wiedzy


Anatomia

anatomia


Kosmos

kosmos


Ssaki

ssaki





Owoce

owoce


Kalendarz wydarzeń