11 ciekawostek o pomidorach
Pomidor to roślina uprawna należąca do rodzina psiankowatych.
Ostatnia aktualizacja: 2024-05-18 18:53:53
Pomidory ciekawostki
1. Pomidor z botanicznego punktu widzenia jest mięsistą jagodą.
2. Pomidory zawierają duże ilości potasu i likopenu (substancja o silnym działaniu przeciwutleniającym).
3. W suszonych pomidorach jest więcej potasu i błonnika niż w surowych.
4. Naukowa nazwa pomidora to Lycopersicon lycopersicum, co oznacza: wilcza brzoskwinia.
5. Początkowo ludzie bali się jeść pomidory. Uważali, że są trujące.
6. Pierwsze pomidory, które trafiły do Europy były żółte.
7. W języku włoskim pomidory nazywają się pomodoro, co można przetłumaczyć jako złote jabłko.
Autor: Mati
8. Pomidor jest najpopularniejszym polskim warzywem.
Autor: Kasia
9. W próbce lodu sprzed 140 tysięcy lat amerykańscy naukowcy znaleźli 15 dolnych do życia szczepów wirusa, który atakuje pomidory. Doprowadzają do powstania na liściach żółtych plam, przez które roślina usycha.
Autor: Maks
10. Pomidory zawierają około 95% wody.
Autor: Mati
11. Rocznie na świecie uprawia się ponad 178 000 000 ton pomidorów.
zobacz: 10 roślin, których najwięcej produkuje się na świecie
Autor: Poznajcie
Dodaj ciekawostkę
Pomidory pytania
Pomidor to owoc czy warzywo?
Z biologicznego punktu widzenia pomidor jest owocem, jednak z powodu niskiej zawartości cukru i zastosowania, uznaje się go za warzywo. W latach 90-siątych XIX wieku w Stanach Zjednoczonych pomidory zaczęto nazywać warzywami, aby płacić za nie niższy podatek niż za owoce.
Skąd pochodzą pomidory?
Pierwsze pomidory pochodzą z Ameryki Południowej.
Pomidory są tylko czerwone i żółte?
Nie tylko, są jeszcze pomidory fioletowe, różowe, białe, a nawet czarne.
Ile jest odmian pomidorów?
Znanych jest ponad 10 000 odmian pomidorów.
Kiedy pomidory pojawiły się w Europie?
W połowie XVI wieku.
Jakie są najważniejsze wartości odżywcze pomidorów?
Pomidory są bogate w witaminy C i A, potas oraz likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Jakie są największe światowe producenci pomidorów?
Najwięksi producenci pomidorów to Chiny, Indie, Turcja, Egipt i Iran.
Czy pomidory mają zastosowanie w kosmetyce?
Tak, pomidory są stosowane w kosmetyce ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne, takie jak nawilżanie i rozjaśnianie skóry, a także przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe działanie.
Dodaj pytanie / odpowiedź
14 ciekawostek o gałce muszkatołowej
Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, tropikalnego drzewa pochodzącego z Indonezji. Jej intensywny, ciepły smak sprawia, że jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. Gałkę muszkatołową stosuje się w potrawach słodkich i słonych, a także w napojach, takich jak grzane wino.
14 ciekawostek o kuchni molekularnej
Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii, która łączy naukę z gotowaniem. Polega na wykorzystaniu wiedzy z chemii, fizyki i biologii do tworzenia nowatorskich potraw, zmieniających teksturę, smak i formę tradycyjnych składników.
15 ciekawostek o occie
Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstały w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak.
13 ciekawostek o Pinterest
Pinterest to platforma społecznościowa, która pozwala użytkownikom odkrywać, zapisywać i udostępniać inspiracje w formie obrazów, GIF-ów i filmów. Użytkownicy tworzą tablice, na których gromadzą tzw. „piny” związane z ich zainteresowaniami.
Paczki wiedzy o warzywach:
- 11 ciekawostek o pomidorach
- 13 ciekawostek o ziemniakach
- 14 ciekawostek o dyni
- 15 ciekawostek o szparagach
- 15 ciekawostek o szpinaku
- 17 ciekawostek o cebuli
- 18 ciekawostek o marchewkach
- 19 ciekawostek o czosnku
- 19 ciekawostek o ogórkach
- 9 ciekawostek o buraku
- Ciecierzyca ciekawostki
- Kalafior ciekawostki
- Kapusta ciekawostki
- Papryka ciekawostki